ESB: Ključne kamatne stope ostaju nepromijenjene

Pexels.com
Europska središnja banka, Frankfurt, Njemačka Foto: Pexels.com/Masood Aslami

Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) odlučilo je na današnjoj sjednici da će tri ključne kamatne stope postati nepromijenjene.

Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja tako i dalje iznosi 4,5 posto, za mogućnost posudbe 4,75 posto, a kamatna stopa na novčani depozit četiri posto.

Na ukupnu inflaciju, obrazložili su, djelovao je pozitivan bazni učinak povezan s energijom, ali nastavio se trend smanjivanja temeljne inflacije i prethodna povećanja kamatnih stopa i dalje se snažno prenose na uvjete financiranja.

Pooštreni uvjeti financiranja nepovoljno utječu na potražnju, što pridonosi smanjenju inflacije.

Upravno vijeće, naveli su u priopćenju, odlučno se zalaže za što skoriji povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva posto.

Temeljem svoje sadašnje procjene smatra da su ključne kamatne stope ESB‑a na razinama koje će, budu li se dovoljno dugo održale, dati znatan doprinos postizanju tog cilja.

Upravno vijeće budućim će odlukama određivati razine ključnih kamatnih stopa koje će biti restriktivne onoliko dugo koliko to bude potrebno.

Naglasili su i da će odluke o kamatnim stopama ovisiti o ocjeni inflacijskih izgleda na temelju novih gospodarskih i financijskih podataka, dinamici temeljne inflacije i jačini transmisije monetarne politike.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari