Oporavak na Wall Streetu pratile i azijske burze

Foto: Anna Nekrashevich/Pexels

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno porasli, nadoknadivši veći dio gubitaka od prethodnog dana, a u fokusu ulagača bili su kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones porastao je 0,97 posto, na 38.519 bodova, S&P 500 1,25 posto, na 4.609 bodova, a Nasdaq indeks 1,30 posto, na 15.361 bod. Tako su indeksi nadoknadili veći dio gubitaka od srijede, kada su oštro pali jer su nakon poruka sa sjednice američke središnje banke splasnule nade da će Fed već u ožujku početi smanjivati kamatne stope.

Dosad je 208 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o poslovanju u posljednjem tromjesečju 2023., pri čemu ih je oko 80 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Sada se očekuje da će njihove zarade u posljednjem kvartalu biti 6,4 posto veće nego godinu dana prije, dok se prije mjesec dana procjenjivalo da će porasti 4,7 posto.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, poslovne rezultate objavili su tehnološki divovi – Apple, Amazon.com i Meta Platforms. Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo rezultatima, cijene dionica Mete i Amazona snažno su porasle, dok je cijena Applea znatno pala.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu 1,1 posto, pa je na putu tjednog dobitka od oko 0,6 posto.

Jutros je, piše Hina, na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 1,4 i 2,6 posto. U Hong Kongu i Šangaju pale su, pak, između 0,1 i 1,5 posto.

Pad cijena dionica u Hong Kongu i Šangaju posljedica je lošeg raspoloženja ulagača zbog sporog rasta kineskog gospodarstva i strahovanja od produbljivanja krize na nekretninskom tržištu, unatoč brojnim poticajnim mjerama.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari