Nova Uredba o baterijama u EU, primjenjuje se na sve kategorije baterija

Pixabay.com
Baterije, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Počela se primjenjivati Uredba Europskog parlamenta i Vijeća EU o baterijama i otpadnim baterijama, kojom se za taj sektor nastoji uspostaviti kružno gospodarstvo usmjeravanjem na sve faze njihova životnog ciklusa, od dizajna do obrade kada postanu otpad.

Iz Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH, kažu da se Uredba, za razliku od prije, primjenjuje na sve kategorije baterija bez obzira na njihov oblik, obujam, masu, dizajn, sastav materijala, kemijska svojstva, uporabu ili namjenu.

Primjenjuje se na baterije koje su ugrađene ili dodane u proizvode ili su posebno dizajnirane da bi se ugradile ili dodale u proizvode koji se stavljaju na tržište ili u uporabu unutar EU-a, bez obzira na to jesu li proizvedene u EU-u ili su uvezene. Uređuje i zahtjeve za proizvode te njihovo stavljanje na tržište i pravila za baterije, prenosi Hina. Riječ je o pravilima vezanim uz ograničenja za tvari u baterijama, održivosti, učinkovitosti, trajnosti, sigurnosti.

Također, Uredba uređuje pravila vezana uz mogućnosti uklanjanja i zamjene za prijenosne baterije, označavanja i informacija o stanju starosti i očekivanom vijeku trajanja, sukladnosti, uvjeta za stavljanje oznake CE na bateriju, sakupljanju, recikliranju i prenamjeni.

Uredba propisuje i obavezne informacije o baterijama za krajnje korisnike i gospodarske subjekte, uzimajući u obzir ugljični otisak izrade baterija, etičku nabavu sirovina i sigurnost opskrbe kako bi se olakšala ponovna uporaba, prenamjena i recikliranje baterija.

Propisuje i uspostavu registra proizvođača za praćenje usklađenosti sa zahtjevima u pogledu gospodarenja otpadnim baterijama, minimalne zahtjeve za proširenu odgovornost proizvođača, sakupljanje i obradu otpadnih baterija.

U Ministarstvu ističu da se Uredbom utvrđuju zahtjevi za zelenu javnu nabavu pri nabavi baterija ili proizvoda u koje su baterije ugrađene. Za baterije za električna vozila, punjive industrijske baterije s kapacitetom većim od dva kilovat-sata (kWh) i baterije za laka prijevozna sredstva Uredba propisuje obavezu sastavljanja deklaracije o ugljičnom otisku za svaki model baterije po pogonu.

U dokumentaciji s informacijama o industrijskim baterijama, baterijama za električna vozila, onima za laka prijevozna sredstva te onima za pokretanje, rasvjetu i paljenje, Uredba propisuje obvezu izražavanja udjela recikliranog sadržaja. Uredba propisuje i obveze u pogledu ciljeva skupljanja za države članice EU te učinkovitosti recikliranja i oporabe materijala za subjekte za recikliranje.

Počevši od 18. veljače 2027., svaka baterija za laka prijevozna sredstva, industrijska baterija s kapacitetom većim od dva kWh i baterija za električno vozilo mora imati elektroničku evidenciju – putovnicu za baterije, odnosno informacije o modelu baterije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari