Srbija potpisala ugovor o eksploataciji litija s Europskom komisijom?

pixabay.com
Litijumska baterija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Vlada Srbije i Europska komisija potpisale su pismo namjere za pokretanje strateškog partnerstva za baterije i kritične sirovine uključujući litij, objavio je srbijanski medij Demostat pozivajući se na priopćenje Europske komisije. Vijest je odjeknula mjesec dana nakon događaja i izazvala bijes ekoloških aktivista i mještana iz područja u Srbiji koja su pogođena istraživanjem litija.

Aktivisti i mještani Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) više od dvije godine protive se istraživanju litija i projektima iskopavanja i prerade.

Kako prenosi Balkan Green Energy News, pismo namjere o pokretanju strateškog partnerstva u područjima baterija i kritičnih materijala uključujući litij potpisan je 22. rujna, izvijestila je srpska istraživačka i medijska organizacija Demostat. Vlada Srbije ovu informaciju za sada nije komentirala.

Udruga SEOS je kritična prema pismu namjere.

“Svi koji šute ili samo blago reagiraju na takve teme su saučesnici i zajedno s režimom sudjeluju u kolonizaciji Srbije. I doista svi šute osim nas, domaćih boraca, koji imamo iskrene namjere prema ovoj državi i borimo se da ne postanemo europska kolonija i odlagalište otpada”, ističu ekološki aktivisti.

U članku se dodaje da je Glavna uprava Europske komisije za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća (DG GROW) istaknula da Srbija usklađuje svoje zakonodavstvo s Europskom unijom kao kandidat za članstvo, što uključuje rudarske projekte. Komisija je također izjavila da daje prednost razvoju prerađivačkih kapaciteta na lokacijama vađenja.

Predloženi Zakon o kritičnim sirovinama (CRMA) imaju za cilj ubrzati postupke za rudarske projekte i dati prioritet ekstrakciji i obradi skupine od trideset strateških minerala. Ipak, pokrenuta je peticija protiv takve politike s argumentom da bi to dovelo do masovne ekspanzije rudarenja u EU, a još više u inozemstvu.

Aktivisti zahtijevaju od Europskog parlamenta i ministara odgovornih za rudarstvo u državama članicama da odbace prijedlog zakona, tvrdeći da krši osnovna ljudska prava i prava na okoliš.

Peticiju su pokrenuli Salvemos la Montaña iz Španjolske, Não às Minas iz Portugala, Marš sa Drine (član SEOS-a) iz Srbije, OPSAL iz Čilea i Earth Thrive iz Ujedinjenog Kraljevstva i Balkana.

Podsjećamo, litij se koristi elementaran ili kao sol u organskim sintezama, metalurgiji i analitičkoj kemiji, mazivima i za suhe baterije koje mogu raditi na vrlo niskim temperaturama. Litijev aluminat se koristi kao inertni elektrolitni potporni materijali u otopljenim karbonatnim gorivim člancima, gdje elektrolit može biti mješavina litijevog karbonata, kalijevog karbonata i natrijevog karbonata.

Litijevi spojevi koriste se i u medicini kao psihofarmaci, primjerice za tretiranje bipolarnog poremećaja, gdje je aktivni sastojak litijev kation. 

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari