Predsjednik FED-a: “Smanjenje kamatnih stopa ovisit će o smjeru kretanja gospodarstva”

https://www.flickr.com/people/92618257@N08
Predsjednik FED-a, Jerome Powell, Foto: Wikimedia Commons/federalreserve

Predsjednik američke središnje banke (FED) Jerome Powell rekao je da će vjerojatno doći do smanjenja kamata u nadolazećim mjesecima, ali samo ako to opravdaju dodatni dokazi o padu inflacije.

“Smanjenje stopa doista će ovisiti o smjeru u kojem će se kretati gospodarstvo. Naš fokus je na maksimalnom zapošljavanju i stabilnosti cijena, kao i na podacima koji utječu na to i to su stvari koje ćemo promatrati. Samo ćemo držati pognute glave i raditi svoj posao te pokušati ispuniti ono što javnost od nas očekuje”, kazao je Powell Odboru za financijske usluge Predstavničkog doma SAD-a.

Powell je u svom obraćanju rekao panelu Predstavničkog doma da će smanjenje stope vjerojatno biti prikladno kasnije ove godine, ako se gospodarstvo bude razvijalo općenito prema očekivanjima i kada dužnosnici steknu više povjerenja u stabilan pad inflacije.

Iako ništa nije zajamčeno i napredak u pogledu inflacije nije zajamčen, on smatra da je gospodarstvo trenutačno bez rizika od recesije i da je stopa nezaposlenosti niska, iznosi 3,7 posto, te da će gospodarstvo vjerojatno nastaviti rasti, a očekuje da će inflacija nastaviti padati.

No, nadolazeća odluka o tome kada i koliko smanjiti referentnu kamatnu stopu komplicirana je u gospodarstvu koje pokazuje znakove stalne dezinflacije, ali i neočekivane snage, prenosi Reuters. Na sve će utjecati i predsjednički izbori u SAD-u.

Ulagači očekuju početno smanjenje stope u lipnju ove godine, a dužnosnici FED-a su u prosincu 2023. predvidjeli tri smanjenja za četvrtinu boda tijekom godine i ažurirat će tu prognozu na sastanku za dva tjedna.

Iako dužnosnici FED-a vole reći da nema velike razlike u gospodarstvu ako odgađaju donošenje odluka, Powell je ponovio da FED pred sobom vidi nekoliko rizika – s jedne strane, predugo čekanje za smanjenje kamatnih stopa može dovesti do nepotrebne štete za gospodarstvo, a s druge strane, ako to učine prerano mogu ponovno potaknuti inflaciju. Čini se da daljnja povećanja stope barem nisu u planu, a Powell ponavlja da je trenutna referentna stopa, koja se od srpnja 2023. drži u rasponu od 5,25 posto do 5,5 posto, vjerojatno na svom vrhuncu.

“Samo bi niz gospodarskih izvješća jačih od očekivanih, uglavnom o inflaciji i zapošljavanju, mogao uvjeriti kreatore politike da je pooštrena politika opravdana”, rekao je viši ekonomist Nationwidea Oren Klachkin.

No, vrijednost imovine raste, a ukupni financijski uvjeti postaju sve lakši usprkos restriktivnoj politici FED-a, pa neki od Powellovih kolega govore o izobilju u gospodarstvu koje bi moglo ponovno izazvati pritiske na cijene.

Najnoviji zbornik središnje banke, Beige Book, navodi da je 11 od 12 Fedovih regija izvijestilo o stabilnoj ili povećanoj gospodarskoj aktivnosti. Čini se da to utječe na Powella i njegove kolege i da odgađaju bilo kakvo smanjenje stope, osobito dokle god je gospodarstvo snažno.

Nakon sjednice Zastupničkog doma, koju je republikanska većina posebno iskoristila za razgovor o regulaciji banaka, slijedi saslušanje pred Senatskim odborom za bankarstvo.

“Očekujemo da će inflacija pasti i da će gospodarstvo nastaviti rasti. Ako se to dogodi, bit će prikladno da se kamatne stope značajno smanje tijekom sljedećih godina”, izjavio je Powell.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari