Eurostat: Gospodarstvo EU blago poraslo na kraju 2023., u eurozoni stagnacija

Pixabay.com
Gospodarstvo, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Gospodarstvo Europske unije blago je poraslo u četvrtom kvartalu 2023. godine, pokazalo je danas objavljeno brzo izvješće europskog statističkog ureda Eurostata, potvrdivši procjenu o stagnaciji aktivnosti u eurozoni.

Sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) Europske unije porastao je u razdoblju od listopada do prosinca za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazuju nove procjene europskog statističkog ureda. Krajem siječnja izračuni su pokazivali stagnaciju aktivnosti.

BDP eurozone zadržao se u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca na razini ljetnog tromjesečja, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja siječnja.

U razdoblju od srpnja do rujna, aktivnost se na oba područja smanjila za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

U skupini vodećih gospodarstava najsnažniji rast bilježila je Španjolska, za 0,6 posto. Slijedi Italija s rastom BDP-a za blagih 0,2 posto. U Francuskoj aktivnost se zadržala na razini prethodnog kvartala, a u Njemačkoj smanjila se za 0,3 posto.

Daleko najsnažniji rast BDP-a na tromjesečnoj razini bilježili su, prema Eurostatu dostupnim podacima, Portugal i Cipar, za 0,8 posto. Najviše se pak smanjila gospodarska aktivnost u Irskoj, za 0,7 posto.

Eurostat
Rast BDP-a u poređenju sa prethodnim tromjesečjem, Izvor: Eurostat

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku, Hrvatsku i Maltu. U procjenama s kraja siječnja naveli su da raspolažu podacima za 18 zemalja koje čine 96 posto BDP-a eurozone i 94 posto BDP-a EU-a, ali izvješće je sadržavalo podatke 12 članica.

Na godišnjoj razini BDP eurozone porastao je u razdoblju od listopada do prosinca za 0,1 posto, nakon stagnacije u prethodna tri mjeseca, potvrdio je Eurostat.

Blago su pak podigli procjenu rasta BDP-a EU u četvrtom tromjesečju, s 0,2 na 0,3 posto. U razdoblju od srpnja do rujna aktivnost se zadržala na razini istog razdoblja 2022. godine, potvrdili su.

Daleko je najsnažnije na godišnjoj razini porasla aktivnost u Sloveniji, za 2,6 posto. U skupini su i Cipar i Portugal s rastom aktivnosti za 2,3 odnosno za 2,2 posto.

U skupini vodećih gospodarstava najsnažniji rast bilježila je Španjolska, za 2,0 posto. Slijede Francuska i Italija sa stopama rasta od 0,7 odnosno 0,5 posto. U Njemačkoj aktivnost se smanjila za blagih 0,2 posto.

Najveći pad aktivnosti bilježila je na kraju prošle godine Irska, za 4,8 posto u odnosu na zadnja tri mjeseca 2022., pokazuju podaci Eurostata. 

Broj zaposlenih u EU i eurozoni porastao je u zadnja tri mjeseca 2023. za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. U razdoblju od srpnja do rujna uvećan je na oba područja za 0,2 posto. U odnosu na kraj 2022. godine broj zaposlenih u eurozoni porastao je za 1,3 posto i za 1,2 posto u EU, istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, pokazali su izračuni Eurostata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari