Eurostat: Strana poduzeća značajno doprinose gospodarstvu EU

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Na tržištu Europske unije, tijekom 2021. godine, 1,1 posto poduzeća bilo je pod stranom kontrolom, prema posljednjim obrađenim podacima Europskog ureda za statistiku – Eurostata.

Više od polovice odnosno 59,4 posto tih poduzeća, kontrolirala su poduzeća iz drugih zemalja EU, a 40,6 posto ih je registrirano izvan EU.

Poduzeća pod stranom kontrolom značajno su pridonijela gospodarstvu EU, čineći 22,5 posto dodane vrijednosti na tržištu poslovnih proizvođača u EU. Dodana vrijednost poduzeća pod stranom kontrolom bila je najveća u Irskoj gdje je njihov udio iznosio 71,9 posto, a slijede Luksemburg (55,5 posto) i Slovačka (49,4 posto).

S druge strane, najniži udjeli dodane vrijednosti zabilježeni su u Francuskoj – tek 14,7 posto, te Cipru (15,6 posto) i Njemačkoj (16,7 posto).

Što se tiče broja poduzeća, udio poduzeća pod stranom kontrolom bio je najveći u Luksemburgu, gdje ih je bilo 29,2 posto, zatim u Estoniji, gdje ih je bilo 10,3 posto te Poljskoj gdje je registrirano 6,8 posto poduzeća pod stranom kontrolom.

Eurostat
Poduzeća pod stranom kontrolom u EU, Izvor: Eurostat

Na drugom kraju raspona, s najmanjim postotkom udjela poduzeća pod stranom kontrolom su Belgija s 0,1 posto, te Italija i Francuska, gdje je registrirano tek 0,3 odnosno 0,4 posto stranih poduzeća u tržišnom proizvođačkom gospodarstvu.

Što se tiče zaposlenika i samozaposlenih osoba, poduzeća pod stranom kontrolom predstavljala su 15 posto radnih mjesta u EU. Najveće udjele bilježe Luksemburg s 43,8 posto, te Poljska i Irska, s po 32,1 odnosno 28,2 posto.

Nasuprot tome, poduzeća pod stranom kontrolom činila su manje od deset posto radnih mjesta prema podacima Eurostata u Grčkoj (7,5 posto), Cipru (7,8 posto) i Italiji (9,5 posto).

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari