Eurostat: Hrvatska s najvećim rastom prometa u maloprodaji u EU u listopadu

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Promet u europskoj maloprodaji neznatno je uvećan u listopadu, a Hrvatska je zabilježila daleko najveći rast među zemljama-članicama, pokazali su podaci europskog statističkog ureda Eurostat.

U eurozoni promet u maloprodaji u listopadu je porastao za 0,1 posto u odnosu na rujan kada je, prema revidiranom podatku, u istom postotku smanjen, pokazuju sezonski prilagođeni podaci. U maloprodaji na razini Unije promet je uvećan 0,3 posto, nakon što je u rujnu pao za 0,1 posto.

Najviše je u listopadu porastao promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 0,8 posto u eurozoni i za jedan posto u EU, nakon rujanskog pada od 0,9 posto na oba područja. Najviše je smanjen promet u trgovini na malo hranom, pićima i duhanskim proizvodima, pokazuju podaci, i to za 1,1 posto u eurozoni i za 0,8 posto u Uniji, nakon rasta od jedan posto u rujnu.

U eurozoni se smanjio i promet u maloprodaji goriva, za 0,8 posto, nakon što je u rujnu bio uvećan za 0,4 posto. U EU je porastao tek 0,1 posto.

Prema Eurostatu dostupnim, sezonski prilagođenim podacima, najviše je u listopadu uvećan promet u trgovini na malo u Hrvatskoj, za 3,1 posto, najsnažnije od listopada 2020. godine. U rujnu je bio uvećan za 0,7 posto. Hrvatsku slijede Nizozemska i Slovača s rastom prometa za 2,4 odnosno 1,9 posto.

Najviše je pak smanjen promet u Francuskoj, za jedan posto u odnosu na rujan. Slijede Belgija i Austrija s padom prometa za 0,8 posto, te Španjolska i Portugal, gdje je smanjen za 0,4 posto. Eurostat ističe u izvješću da nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/18041562/4-06122023-AP-EN.pdf/b1c900cc-6cd9-4430-fdfc-9b21e387beb6
Podaci o trgovini na malo, Izvor Eurostat

Podaci na godišnjoj razini

Na godišnjoj razini promet u maloprodaji smanjio se u listopadu za 1,2 posto u eurozoni i za 0,9 posto na razini Unije, objavio je statistički ured. Najviše se i u listopadu smanjio promet u maloprodaji goriva, za 6,4 posto u eurozoni i za 5,5 posto u EU, nešto blaže nego u prethodnom mjesecu.

Stabilizirao se pak promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, uz stopu rasta od 0,1 posto. U rujnu bio je pao za 3,4 posto na oba područja.

Daleko najveći pad prometa na godišnjoj razini bilježila je i u listopadu Slovenija, za 15,6 posto. Slijede Mađarska i Estonija, s padom prometa za 6,5 odnosno 5,5 posto u odnosu na listopad lani.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u listopadu, prema kalendarski prilagođenim podacima, porastao za 2,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U rujnu bio se smanjio za 1,4 posto.

Najbliži je Hrvatskoj Cipar s rastom prometa od 2,6 posto. Blizu su i Bugarska i Luksemburg s rastom prometa u maloprodaji od 3,1 posto. Snažniji rast zabilježile su samo Španjolska i Danska, za 5,9 odnosno za 4,2 posto u odnosu na listopad lani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari