U opticaju krivotvorene euro kovanice – kako prepoznati falsificirani novac?

Canva.com
Kovanica eura, Foto: Canva.com

Najmanje pola milijuna kovanica iskovala je kriminalna grupa iz Španjolske, koju je razotkrila policije u Toledu, u suradnji s Europolom. Kriminalna banda u opticaj je pustila krivotvorene kovanice od dva eura. Svi uhapšeni su kineski državljani a krivotvoriteljska radionica nalazila se u glavnom gradu pokrajine Castilla-La Mancha, Toledu.

Da se na tržištu Europske unije sve češće pojavljuju veće količina krivotvorenih kovanica, pokazalo je i Izvješće njemačke Bundesbanke.

„U 2023. otkriveno je približno 115.900 krivotvorenih kovanica u njemačkom plaćanju, brojka za prethodnu godinu bila je oko 73.400. Statistički, to je jednako 14 krivotvorenih kovanica na 10.000 stanovnika u Njemačkoj. Glavni razlog neuobičajenog porasta je to što su neke tvrtke gomilale kovanice, za koje su sumnjale da su krivotvorine tijekom niza godina, a zatim su ih predale Bundesbank kao seriju 2023. Također je došlo do porasta u broju krivotvorenih kovanica od 2 €, koje su uvedene u platni promet“, navodi se u ovom izvješću.

Krivotvorine su identificirane za tri najveća apoena, odnosno od 50 eurocenti te od jednog i dva eura, s tim da je u opticaju najviše apoena od dva eura – čak 95 posto, dok kovanice od eura čine tek oko pet posto. Krivotvorene kovanice od 50 centi su najrjeđe – u opticaju ih je tek manje od jedan posto, prema izvješću Bundes banke.

S otprilike 66.800, broj krivotvorenih kovanica otkrivenih u drugoj polovici 2023. bio je znatno veći od brojke registrirane u prvih šest mjeseci godine (oko 49.000).

Pixabay.com
Kovanica od dva eura, Foto: Pixabay.com

Provjera autentičnosti kovanica

Na pravim kovanicama eura, motiv se jasno ističe od pozadine kovanice. Nasuprot tome, slika na krivotvorenim kovanicama često izgleda zamagljena, a površina kovanica može biti neravna. Krivotvorine se uglavnom neznatno razlikuju u boji od pravih kovanica. Natpisi na rubovima krivotvorenih kovanica od dva eura često su nepotpuni ili nepravilni.

Prave kovanice od 1 € i 2 € samo su malo magnetske. Privlače ih magneti, ali se mogu ponovno ukloniti uz vrlo malo napora. S druge strane, krivotvoreni novčići obično su ili nemagnetični ili ih magneti snažno privlače. 

Bundesbank je registrirala i približno 56.600 krivotvorenih novčanica eura nominalne vrijednosti 5,1 milijuna eura u njemačkom plaćanju. Broj krivotvorina tako je na godišnjoj razini porastao za 28,2 posto.

“Povećanje broja krivotvorina potaknuto je nekolicinom velikih slučajeva prijevare, uglavnom uključujući krivotvorene novčanice od 200 € i 500 €”, izjavio je Burkhard Balz, član Izvršnog odbora Bundesbanke odgovoran za upravljanje gotovinom.

canva.com
Najčešće falsificirane novčanice, Foto: Canva.com

No, učestalost krivotvorina još uvijek je niska, a rizik za građane i dalje je malen – broj krivotvorina u 2023. iznosio je u prosjeku oko sedam novčanica na 10.000 stanovnika.

Najviše je krivotvorenih novčanica od 200 eura, s porastom od 266 posto u odnosu na prethodnu godinu, ili 8763 komada, a slijedi novčanica od 500 eura, kojih je falsificirano 2641 komada. Najmanje je falsificirano novčanica od pet eura – 691 komad.

Što učiniti s gotovim novcem za koji postoji sumnja da je krivotvoren?

S ciljem poduzimanja i provođenja mjera za sprječavanje krivotvorenja gotovog novca i otkrivanje krivotvorina na državnoj razini te suradnje s ovlaštenim institucijama u zemlji i inozemstvu na sprječavanju krivotvorenja i otkrivanju krivotvorina na području Hrvatske u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) osnovani su nacionalni centri za borbu protiv krivotvorenja i tehničku analizu sumnjivoga gotovog novca.

Sumnjiv gotov novac odmah treba predati u najbližu policijsku postaju. Sve novčanice i kovani novac za koje se sumnja da su krivotvoreni policijski službenici prosljeđuju na tehničku analizu u HNB.

„Upotreba krivotvorenog novca jednako je nezakonita i kažnjiva kao i izrada krivotvorenog novca. Krivotvoreni novac ne može se zamijeniti za originalni novac“, navedeno je u objavi na službenoj stranici središnje banke Hrvatske.

25 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari