Nove teme za izgled euronovčanica – “Europska kultura” i “Rijeke i ptice”

Pixabay.com
Novac, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) odabralo je teme “Europska kultura” i “Rijeke i ptice” kao moguće teme budućih euronovčanica, uzimajući pritom u obzir rezultate anketa provedenih tijekom ljeta 2023. godine, u kojima je europska javnost imala priliku iznijeti mišljenje o sedam tema uvrštenih u uži izbor.

Prema rezultatima ankete koju je ESB naručio, “Europska kultura” bila je najpopularnija tema među stanovnicima europodručja (21 posto).

Slijede je teme “Rijeke: vodotoci života u Europi” (18 posto) i “Ptice: slobodne, izdržljive, inspirativne” (17 posto). Anketa je provedena na reprezentativnom uzorku od 23.377 Europljana, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke (HNB).

Usporedno s tom anketom, ESB je u srpnju i kolovozu 2023. proveo mrežnu anketu s istim pitanjima, koja je naišla na rekordan odaziv od više od 365.000 Europljana, prenosi Hina.

Rezultati ESB‑ove ankete i reprezentativne ankete međusobno se dopunjuju. U obje su ankete kao najpoželjnije odabrane tri iste teme, no u drukčijem redoslijedu. Ostale četiri teme u užem izboru dobile su znatno manju podršku i u jednoj i u drugoj anketi, kaže se u priopćenju.

Upravno vijeće banke željelo je uzeti u obzir što više iznesenih mišljenja javnosti, stoga je odobrilo spajanje tema o rijekama i pticama u jedinstvenu temu nadahnutu prirodom.

“Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva na našu mrežnu anketu. Temama koje su ušle u najuži izbor zajednička je ideja povezivanja Europe i Europljana, što je potpuno u skladu s našim ciljem da izgled novčanica što više približimo osobama u svim dobnim i drugim društvenim skupinama”, rekla je predsjednica ESB‑a Christine Lagarde.

Upravno vijeće odlučilo je osnovati savjetodavnu skupinu, koja će predložiti motive odabranih tema do kraja 2024. Potom će se održati natječaj za dizajn novih novčanica i građani Europe opet će imati priliku iznijeti svoje mišljenje o rješenjima za dizajn.

Očekuje se da će ESB u 2026. donijeti odluku o konačnim rješenjima za dizajn novčanica te o tome kada će se nove novčanice proizvesti i izdati. Nakon što se donese odluka o proizvodnji novih novčanica, proći će još nekoliko godina prije njihova izdavanja, navodi se u priopćenju.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari