Novčanice sa likom kralja Charlesa III u opticaju od sredine 2024. godine

Bank of England
Nova funta sa likom kralja Charlesa III Foto: preuzeto sa https://www.bankofengland.co.uk/

Banka Engleske (Bank of England) objavila je na svojoj zvaničnoj stranici izgled novih novčanica engleske funte, sa likom kralja Charlesa III, koje bi se u opticaju trebale naći do sredine 2024. godine.

Novi izgled novčanica prezentiran je potkraj prošle godine, a lik kralja nalaziće se na apoenima od 5, 10, 20 i 50 funti, objavljeno je na stranici Bank of England.

Kraljev portret pojavit će se na sve četiri naše novčanice od polimera (5, 10, 20 i 50 funti). Ostatak dizajna na novčanicama ostat će isti. Kraljev lik pojavit će se na prednjoj strani novčanica, kao i u prozirnom sigurnosnom prozoru. Ove novčanice mogu se provjeriti na isti način na koji možete provjeriti novčanice s likom kraljice Elizabete II”, stoji na stranici ove banke.

Funta sa likom kralja Charlesa III, izvor: Bank of England

Iz banke naglašavaju da će i dalje biti u opticaju novčanice s portretom kraljice Elizabete II odnosno da će istovremeno u opticaju biti i novčanice s likom kraljice Elizabete II i kralja.

“Nove će se novčanice tiskati samo kako bi se zamijenile one koje su istrošene i kako bi se zadovoljilo sveukupno povećanje potražnje za novčanicama. Naš je pristup u skladu sa smjernicama Kraljevskog doma, kako bismo minimalizirali ekološki i financijski utjecaj ove promjene”, priopćeno je na stranici, naglašavajući značaj dosljednosti visoke kvalitete izrade monete, sa visokim sigurnosnim elementima, koji sprječavaju krivotvorenje.

Sve novčanice funte printane su na polimeru i imaju cijeli niz sigurnosnih elemenata, kao što su transparentni prozor sa metalik žigom u kojem se nalazi lik kralja.

Pored njega, na novčanicama od 5 i 10 funti nalazi se zlatna folija, na novčanici od 20 funti zlatno-plava, te zlatno-zelena na novčanici od 50 funti. Tu su, između ostalog, i hologramske oznake, na kojima se mijenjaju riječi, u zavisnosti od apoena. Kruna na novčanici je srebrna i reljefna, kao i riječi Bank of England.

Prema podacima Banke Engleske, u opticaju je više od 4,6 milijardi novčanica, koje zajedno vrijede oko 81 milijardu funti. Funtu tiska tvrtka De La Rue.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari