Čak 24 središnje banke imat će digitalne valute do 2030. godine

pixabay.com
Digitalne i kriptovalute; lustracija; Foto: Pixabay.com

Dvadesetak središnjih banaka u državama u razvoju i naprednim gospodarstvima trebalo bi da imaju digitalne valute u opticaju do kraja desetljeća, utvrdila je Banka za međunarodna poravnanja (BIS) u istraživanju objavljenom u ponedjeljak, prenio je Reuters.

Središnje banke diljem svijeta proučavaju i rade na digitalnim verzijama svojih valuta za maloprodaju kako bi izbjegle prepuštanje digitalnog plaćanja privatnom sektoru usred ubrzanog pada gotovine. Neki također gledaju na veleprodajne verzije za transakcije između financijskih institucija.

Većina novih digitalnih valuta središnje banke (CBDC) pojavit će se u maloprodajnom prostoru, gdje bi se jedanaest središnjih banaka moglo pridružiti kolegama na Bahamima, Istočnim Karibima, Jamajci i Nigeriji koje već koriste žive digitalne maloprodajne valute, otkrio je BIS u svojoj anketi od 86 središnjih banaka provedenih krajem 2022.godine.

S veleprodajne strane, piše Reuters, koja bi u budućnosti financijskim institucijama mogla omogućiti pristup novim funkcionalnostima zahvaljujući tokenizaciji, devet središnjih banaka moglo bi pokrenuti CBDC-ove, stoji u BIS-ovom izvješću. “Poboljšanje prekograničnih plaćanja jedan je od ključnih pokretača rada središnjih banaka na veleprodajnim CBDC-ovima”, napisali su autori izvješća.

Švicarska narodna banka rekla je krajem lipnja da će izdati veleprodajni CBDC na švicarskoj digitalnoj burzi kao dio pilota, dok je Europska središnja banka na putu da započne svoj digitalni euro pilot prije mogućeg lansiranja 2028. godine. Pilot testiranje u Kini sada doseže 260 milijuna ljudi, a druga dva velika gospodarstva u razvoju, Indija i Brazil, planiraju pokrenuti digitalne valute sljedeće godine.

BIS je također rekao da je udio središnjih banaka u njihovoj anketi koje su uključene u neki oblik CBDC-a porastao na 93 posto, a 60 posto je reklo da je pojava stabilnih kovanica i druge kriptoaktive ubrzala njihov rad.

U proteklih 18 mjeseci došlo je do previranja na kripto tržištu, uključujući propast TerraUSD, nepokrivenog stabilcoina, u svibnju 2022., kolaps kripto burze FTX u studenom i bankrot banaka kao što su Silicon Valley Bank i Signature Bank, koje su servisirale kripto pružatelji usluga.

Iako ova kretanja nisu imala veći utjecaj na tradicionalna financijska tržišta, dovela su do rasprodaje višestruke kripto imovine.

Gotovo 40 posto ispitanika navelo je da je njihova središnja banka ili druge institucije u njihovoj nadležnosti nedavno provele studiju o korištenju stabilnih kovanica i druge kripto imovine među potrošačima ili tvrtkama, pokazalo je istraživanje. “Ako se široko koriste za plaćanja, kriptoimovina, uključujući stabilne kovanice, može predstavljati prijetnju financijskoj stabilnosti”, navodi se u izvješću BIS-a, piše Reuters.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari