Saudijskoj narodnoj banci odbijeno preuzimanje 40 posto udjela u Credit Suisse?

pixabay.com
Bern; Foto: Pixabay.com

Saudijska nacionalna banka htjela je povećati svoj udio u Credit Suisse na oko 40 posto s 9,88 posto, ali ju je u tome spriječio švicarski regulator FINMA, izvijestio je u nedjelju list Blick, prenosi Reuters.

S drugom po veličini švicarskom bankom na rubu kolapsa, UBS (UBSG.S) pristao je kupiti Credit Suisse za nisku cijenu od oko 3,4 milijarde dolara 19. ožujka u akciji spašavanja, koju su orkestrirale švicarske vlasti.

FINMA mora dati suglasnost stranom ulagaču da preuzme udio veći od 10% u velikoj švicarskoj banci.

Nije jasno zašto se FINMA protivi potezu koji bi uključio Saudijsku nacionalnu banku, koja je već bila najveći dioničar Credit Suisse, “upumpati” 5 milijardi dolara u banku, izvijestio je švicarski list Blick, ne navodeći svoje izvore.

Credit Suisse je, prema pisanju Reuttersa, odbio komentirati. FINMA i Saudijska nacionalna banka nisu odmah bile dostupne za komentar.

Podsejćamo, UBS je dovršio hitno preuzimanje Credit Suisse prošlog mjeseca, stvarajući švicarskog diva za bankarstvo i upravljanje imovinom s bilancom od 1,6 bilijuna dolara i nadgledanjem imovine vrijedne više od 5 bilijuna dolara. Dogovor je pretvorio udio Saudijske nacionalne banke u Credit Suisse u samo 0,5% UBS-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari