HNB: Poboljšanje salda tekućeg i kapitalnog računa platne bilance

Foto: Phan Ngoc Anh/Pexels

Manjak na tekućem računu platne bilance u prvom je tromjesečju ove godine iznosio 2,29 milijardi eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 467 milijuna eura, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

Hina prenosi da je manjak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u prvom tromjesečju ove godine iznosio 1,86 milijardi eura, što je za 600 milijuna eura manje nego u istom lanjskom razdoblju.

“Saldo tekućeg i kapitalnog računa platne bilance zamjetno se poboljšao tijekom prvog tromjesečja 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to kao odraz pozitivnih kretanja na svim podračunima izuzevši robnu razmjenu s inozemstvom”, ističu analitičari središnje banke.

Poboljšanju salda je, kako navode, najviše pridonijelo povećanje neto izvoza usluga, i to najviše turističkih usluga, uz istodobno povećanje viška na računu primarnog dohotka, poglavito kao odraz rasta prihoda od doznaka osoba privremeno zaposlenih u inozemstvu.

Također, nastavak rasta isplata sredstava iz fondova EU-a krajnjim korisnicima zamjetno je povećao ukupan višak na računima sekundarnog dohotka i kapitalnih transakcija.

“S druge strane, snažan rast neto uvoza ostale robe nastavio je produbljivati manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom neovisno o smanjenju neto uvoza energenata nakon pada njihovih cijena na svjetskim tržištima”, naglasili su analitičari.

Po podacima HNB-a, manjak na podračunu roba u prvom je tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani povećan za 214 milijuna eura, na 4,38 milijarde eura.

Na podračunu usluga višak je iznosio 1,16 milijardi eura, što je za 476 milijuna eura više nego na kraju prvog tromjesečja prošle godine.

Na kretanja na podračunu usluga ponajviše je utjecao rast prihoda od stranih turista, za 186 milijuna eura, na 672 milijuna eura.

Povećan je i višak na podračunu primarnog dohotka, i to za 227 milijuna eura, na 463 milijuna eura.

Višak na računu sekundarnog dohotka blago smanjen, za 22 milijuna eura, na 468 milijuna eura, dok je višak na računu kapitalnih transakcija povećan za 133 milijuna eura, na 433 milijuna eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari