Europska središnja banka usporila tempo, ključne kamatne stope porasle za 25 baznih poena

Zgrada Europske centralne banke u Frankfurtu / Foto: Pixabay

Europska središnja banka danas je odlučila podići tri ključne kamatne stope za 25 baznih bodova, nakon šest povećanja od 50 ili 75 baznih bodova. Time praktički slijedi put američkih Federalnih rezervi, koje su jučer također usporile tempo i odlučile podići kamate za 0,25 posto.

Izgledi za inflaciju ostaju previsoki predugo.” Pristigle informacije uvelike idu u prilog procjeni srednjoročnih izgleda inflacije koju je Upravno vijeće izradilo na prethodnoj sjednici. Ukupna inflacija smanjila se tijekom posljednjih mjeseci, ali pritisci na cijene i dalje su jaki. Istodobno, prošla povećanja kamatne stope snažno se prenose na financiranje i monetarne uvjete u eurozoni, dok kašnjenje i snaga prijenosa na realno gospodarstvo ostaju neizvjesni”, stoji u priopćenju ECB-a.

Nakon današnjeg povećanja kamatne stope na glavne operacije refinanciranja, od 10. svibnja kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju bit će povećane na 3,75 posto, te 4 i 3,25 posto, objavila je ECB.

Buduće odluke Upravnog vijeća osigurat će da se kamatne stope dovedu na razine koje su dovoljno restriktivne da se postigne pravovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 posto i da će se zadržati na tim razinama koliko god bude potrebno. Vijeće će nastaviti slijediti pristup temeljen na podacima pri određivanju odgovarajuće razine i trajanja ograničenja, navodi se u priopćenju.

Konkretno, odluke Upravnog vijeća o kamatnoj stopi i dalje će se temeljiti na procjeni izgleda za inflaciju u svjetlu pristiglih ekonomskih i financijskih podataka, dinamike rasta cijena i snage transmisije monetarne politike.

Ključne kamatne stope ECB-a ostaju primarni alat Upravnog vijeća za određivanje stava monetarne politike. Usporedno će nastaviti smanjivati ​​portfelj programa kupnje imovine Eurosustava (APP) odmjerenim i predvidljivim tempom. U skladu s tim načelima, Upravno vijeće očekuje prestanak ponovnog ulaganja u okviru APP-a od srpnja 2023.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ranije je za Biznis.rs rekao da je izvjesnije kako će ECB nastaviti povećavati kamate.

“Inflacija u eurozoni je viša i kasnije su reagirali (nego u SAD-u), ali je i bazna inflacija trenutno viša, čak je i blago porasla u odnosu na prošli mjesec Istovremeno, banke u Europi, i velike i srednje i male, implementiraju Basel III, pa su rizici nestabilnosti poput one u SAD-u manji”, istaknuo je Šoškić, napomenuvši kako ovo možda nije zadnji put ove godine da ECB podigne kamatne stope, iako je trend smanjenja inflacije u Europi također prisutan i otvara prostor za zaključak da se ciklus rasta bliži kraju.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari