Počelo glasovanje za novi dizajn euronovčanica

Unsplash
Novac, ilustracija Foto: Ibrahim Boran on Unsplash

Europska središnja banka (ECB) u sklopu procesa redizajna izgleda euronovčanica otvorila je od ponedjeljka, 10. srpnja, anketu u kojoj se građani eurozone mogu izjasniti do kraja kolovoza, priopćeno je iz Hrvatske narodne banke.

Hina piše kako je ECB krajem 2021. pokrenuo proces razvoja nove serije novčanica.

Pripreme za redizajn započele su istraživanjem kroz fokus‑skupine putem kojih su u cijelom europodručju, uključujući i Hrvatsku, prikupljena mišljenja građana o mogućim temama za buduće euronovčanice.

Potom je savjetodavna skupina zadužena za odabir tema, koju čini po jedan stručnjak iz svake države europodručja, dostavio Upravnom vijeću ESB‑a uži izbor novih tema o kojima će se u anketi izjasniti građanke i građani eurozone.

Anketa će biti otvorena od 10. srpnja do 31. kolovoza 2023. godine, a teme o kojima će građani glasati su: Budućnost pripada vama, Europska kultura, Europske vrijednosti u prirodi, Naša Europa i mi, Ptice: slobodne, izdržljive, inspirativne, Rijeke: vodotoci života u Europi i Ruke: zajedno gradimo Europu.

Osim online ankete, ECB će provesti i istraživanje na reprezentativnom uzorku stanovnika europodručja.

Upravno vijeće Europske središnje banke trebalo bi odabrati buduću temu do 2024. godine, nakon čega će uslijediti natječaj za dizajn novih novčanica. Završni korak bit će novo savjetovanje s javnošću poslije kojeg će konačnu odluku donijeti Upravno vijeće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari