Zamjena kuna za eure do kraja 2023.

Pixabay.com
Kune, Foto: Pixabay.com

Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je podsjetila da rok za zamjenu kuna u eure poslovnicama banaka, Hrvatske pošte i Fine ističe 1. siječnja 2024. godine, a od sljedeće godine zamjena će biti moguća samo u HNB-u.

HNB će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025. godine, ističu iz središnje banke.

Iz HNB-a kažu i da se nakon povlačenja kovanice kune čuvaju u objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine. Novčanice kune, pak, paralelno s povlačenjem iz optjecaja pohranjuju se u trezore HNB-a te se sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak, prenosi Hina.

Na dan 31. listopada ove godine od 500 milijuna komada novčanica koje su bile u optjecaju javnost, građani i poslovni subjekti vratili su njih 436.200.000, odnosno 87 posto, ali od tri milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 742 milijuna, odnosno 25 posto.

Na dan 30. listopada ove godine u optjecaju je bilo 4,85 milijardi kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još naši građani trebaju zamijeniti. Iz HNB-a navode da ako se taj podatak usporedi s podatkom s kraja prošle godine, kada je u optjecaju bilo 14,7 milijardi kuna, riječ je o smanjenju od oko 67 posto.

Napominju i da, unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje, dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari