HNB: Objavljena informativna lista ponude banaka za depozite potrošača

HNB
Hrvatska narodna banka; Foto: Božidar Bengez/HNB

Hrvatska narodna banka (HNB) na svojoj internetskoj stranici započela je s objavom informativne liste ponude banaka za depozite potrošača.

Lista sadržava osnovne informacije o nenamjenskoj štednji kojom se potrošači najčešće koriste te omogućuje usporedbu ponude svih kreditnih institucija, uključujući i visine kamatnih stopa, priopćeno je iz HNB-a.

Objavljeni podaci obuhvaćaju aktualnu ponudu nenamjenske štednje u eurima, američkim dolarima i švicarskim francima. Na temelju podataka koji će redovito pristizati od banaka, ova će lista biti ažurirana. 

Kamatne stope odnose se na iznos štednje u visini 1.000 eura, za štednju u eurima, 1.000 dolara za štednju u američkim dolarima, odnosno 1.000 franaka za štednju u švicarskim francima.

Kreditne institucije koje prema odabranim kriterijima nisu navedene u određenom prikazu ponude, određene prema vrsti štednje/depozita, valuti, vrsti kamatne stope i roku dospijeća, trenutno nemaju ponudu za potrošače s takvim obilježjima.

Ponudu štednje/depozita za potrošače kod tih banaka, priopćili su iz HNB-a, može se provjeriti odabirom drugih kriterija dostupnih u padajućim izbornicima Informativne liste, koja se izrađuje na osnovi podataka za koje odgovaraju i koje Hrvatskoj narodnoj banci dostavljaju kreditne institucije.

Informativna lista ponude za depozite, uz listu ponude kredita potrošačima te usporedbu naknada za najčešće korištene platne usluge, daje više osnovnih informacija potrošačima koje im mogu pomoći u istraživanju ponude banaka te suziti izbor i olakšati donošenje financijskih odluka.

Informativna lista ponude banaka za depozite potrošača, kažu u HNB-u, dostupna je i na mobilnoj aplikaciji mHNB.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari