HNB izdaje prvu prigodnu optjecajnu kovanicu od dva eura

HNB
Hrvatska narodna banka; Zagreb Foto: Božidar Bengez/HNB

Hrvatska narodna banka (HNB) pustit će 15. rujna u optjecaj prvu prigodnu kovanicu od dva eura, u povodu uvođenja eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz HNB-a.

Kovanica će biti izdana u količini od 250.000 komada. Autor likovnog rješenja nacionalne strane jest Nikola Vudrag, sveučilišni prvostupnik kiparstva.

Kovanica je otkovana u Hrvatskoj kovnici novca d.o.o.

Izvor: Branimir Kralj/HKN, HNB
Nova kovanica od dva eura, ilustracija Izvor: Izvor: Branimir Kralj/HKN, preuzeto sa www.hnb.hr

Prigodna eurokovanica, stoji u priopćenju HNB-a, osim što ima svoj numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice, te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se i prva hrvatska prigodna kovanica od dva eura moći nabaviti za istu vrijednost.  

Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 15. rujna 2023. na šalterima poslovnih banaka i blagajni Hrvatske narodne banke.

Na blagajni HNB-a moći će se zamijeniti najviše pet eurokovanica po jednoj transakciji/osobi u prvim tjednima nakon izdavanja, kako bi bila dostupna što većem broju građana.

Poslovnim se bankama također preporučuje, stoji u HNB-ovom priopćenju, da omoguće zamjenu do najviše pet eurokovanica po transakciji/osobi.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari