Burzovni indeksi na Wall Streetu izgubili skoro sve dobitke od prethodnog dana

Hina-EPA/arhiv
Wall Street, arhiv Foto: EPA/Hina, arhiv

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi izgubili gotovo sve dobitke od prethodnog dana jer ulagači nisu skloni riziku uoči objave izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones, piše Hina, oslabio je 0,05 posto, na 34.645 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 posto, na 4.461 bod, a Nasdaq indeks 1,04 posto, na 13.773 boda.

Pad indeksa posljedica je nesklonosti ulagača prema riziku uoči izvješća o inflaciji. U srijedu će biti objavljeno izvješće o potrošačkim, a u četvrtak o proizvođačkim cijenama u SAD-u u kolovozu.

Analitičari očekuju daljnje popuštanje inflacijskih pritisaka.

U tom slučaju, tržište bi moglo nastaviti rasti jer bi to potvrdilo nade ulagača da američka središnja banka neće dodatno povećavati kamatne stope.

No, jučer je ulagače zabrinuo skok cijena nafte za više od jedan posto, na nove najviše razine u ovoj godini, što bi moglo osjetno utjecati na rast inflacije idućih mjeseci.

Ako bude tako, inflacija će ostati povišena, pa bi i kamate Feda ostale povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo. A to bi negativno utjecalo na tržište kapitala.

I dok je u ponedjeljak tehnološki sektor podržao rast S&P 500 i Nasdaq indeksa, jučer je bio uteg.

Cijena dionice Oraclea potonula je 13 posto nakon što je taj softverski div objavio nešto slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate i slabije procjene poslovanja u idućem razdoblju.

Uz to, cijena dionice Tesle pala je više od dva posto, nakon što je dan prije skočila više od 10 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari