HNB upozorava na pokušaje prijevare

Freepik.com
Euronovčanice, Foto: Freepik.com

Hrvatska narodna banka (HNB) zaprimila je informacije od građana o pozivima nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao zaposlenici HNB-a i traže od njih da provjere serijske brojeve svojih euronovčanica tvrdeći da su euronovčanice krivotvorine te nude da će za njih obaviti zamjenu.

Građani su prijavili i telefonske pozive u kojima ih se poziva na kupnju prigodnih eurokovanica po cijeni znatno višoj od nominalne.

Naglašavamo da Hrvatska narodna banka ne obavlja zamjenu gotovog novca na način da njezini zaposlenici zovu telefonski građane radi provjere podataka ili da ih posjećuju u njihovim domovima i zamjenjuju novčanice. Isto tako, zaposlenici HNB-a ne zovu telefonski građane da ponude prodaju numizmatičkih izdanja. Stoga upozoravamo građane da se radi o prijevarama, najčešće usmjerenima prema populaciji starije životne dobi. Radi sprječavanja ovakvog oblika prijevara pozivamo građane na oprez te da navedene slučajeve svakako prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske“, priopćeno je iz HNB-a.

Javnost se može upoznati s detaljnim opisom postupaka provjere zaštitnih obilježja euronovčanica putem edukativne internetske stranice HNB-a, ističu iz središnje banke, a upit vezan uz prepoznavanje krivotvorenih novčanica ili kovanica može se poslati na e-adresu: hrncc@hnb.hr.

Građani informacije o mogućnosti kupnje numizmatičkih izdanja HNB-a mogu dobiti osobnim dolaskom na blagajni HNB-a, na adresi Račkoga 5 u Zagrebu, narudžbom na e-adresu: numizmatika@hnb.hr, te putem telefona 01/4564500 te službenih mrežnih stranica HNB-a (www.hnb.hr) i Hrvatske kovnice novca (www.croatianmint.hr).

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari