Savjet HNB-a: Pokazatelji kapitaliziranosti bankovnog sustava na visokim razinama

Financije.hr
Hrvatska narodna banka, Zagreb Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) je raspravljao o stanju bankovnog sustava na kraju trećeg tromjesečja 2023. godine, ocijenivši da se kvaliteta kredita nastavila poboljšavati, a pokazatelji njegove kapitaliziranosti su i dalje na visokim razinama, priopćeno je iz HNB-a.

Ukupna imovina bankovnog sustava povećala se u prva tri tromjesečja 2023. za tri posto u odnosu na kraj 2022.  te je krajem rujna 2023. iznosila 78,2 milijarde eura.

Kvaliteta kredita nastavila se poboljšavati, smanjen je ukupan iznos neprihodonosnih kredita (NPL), a njihov udio u ukupnim kreditima spustio se s tri na 2,7 posto. Smanjio se i udio kredita koje karakterizira znatno povećanja kreditnog rizika iako još nisu u statusu neispunjenja obveza sa 14,2 na 13,4 posto, čemu je pridonijela nova kreditna aktivnost“, priopćeno je iz HNB-a.

Pokazatelji kapitaliziranosti su i dalje na visokim razinama, premda se stopa ukupnoga kapitala smanjila, s 24,8 na 23,3 posto, što je posljedica smanjenja regulatornoga kapitala zbog predstojeće isplate dividenda iz zadržane dobiti te blagog povećanja izloženosti kreditnom riziku.

Na visokim su razinama i pokazatelji kratkoročne i strukturne likvidnosti bankovnoga sustava – koeficijent likvidnosne pokrivenosti (LCR) je iznosio 235,4 posto, a omjer neto stabilnih izvora financiranja (NSFR) je iznosio 173,9 posto, navodi se u priopćenju.

Savjet HNB-a na svojoj je sjednici dao suglasnost i Nadzornom odboru Istarske kreditne banke Umag, da Miro Dodić obavlja funkciju predsjednika uprave te banke, Nadzornom odboru KentBank, da Aleksandra Cvetković obavlja funkciju članice uprave banke, te Nadzornom odboru OTP banke, da Ivan Šimićević obavlja funkciju člana uprave te banke.

Članovi Savjeta donijeli su i odluku o izdavanju zlatne i srebrne numizmatičke kovanice “Trsatski zmaj” s prigodnim motivima koji predstavljaju skulpturu “Trsatskog zmaja”, kao dio kulturne baštine Republike Hrvatske, koja se nalazi na Trsatu, u gradu Rijeci. Zlatna numizmatička kovanica izdaje se u apoenu od 100 eura, a srebrna numizmatička kovanica u apoenu od četiri eura, kaže se u priopćenju HNB-a.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari