HNB: Financijska neto vrijednost hrvatskih kućanstava nastavlja rasti šesto tromjesečje zaredom

Financije.hr
Hrvatska narodna banka, Zagreb, Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Na kraju trećeg tromjesečja 2023., ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je gotovo 87 milijardi eura ili 2,4 posto, što predstavlja porast od preko četiri milijarde eura u razdoblju od godine dana, navodi se u novom Statističkom priopćenju Hrvatske narodne banke (HNB) o financijskim računima za treće tromjesečje 2023. godine.

„Istovremeno, financijske obveze kućanstava povećale su se na nešto više od 24 milijarde eura, što je porast od 1,8 milijardi eura u godinu dana odnosno 2,8 posto. Tako je veći rast financijske imovine od financijskih obveza doveo do novog povećanja financijske neto vrijednosti kućanstava koja kontinuirano raste od drugog tromjesečja 2022. godine, te je ona iznosila 62,7 milijarde eura na kraju rujna 2023. što je 2,2 posto više nego na kraju lipnja ove godine i 4,4 posto više nego na kraju rujna 2022.“, priopćeno je iz HNB-a.

Time je neto vrijednost sektora kućanstava nastavila s postupnim rastom, koji je započeo u drugom tromjesečju 2022., ubrzo nakon završetka razdoblja ubrzanog rasta koje je trajalo od drugog tromjesečja 2020. do četvrtog tromjesečja 2021.

https://www.hnb.hr/-/objava-statistike-financijskih-racuna-za-trece-tromjesecje-2023
Stanje financijskih računa sektora kućanstava, Izvor: HNB

Na kraju trećeg tromjesečja 2023. financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila je 435 milijardi eura, što je povećanje od 21,6 milijardu eura u tom tromjesečju i povećanje od 41,7 milijardi eura u razdoblju od godine dana.

„Financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile su 451 milijardu eura, a povećale su se za 18 milijardi eura u tromjesečju, odnosno za 41,7 milijardi eura u razdoblju od godine dana. U odnosu na BDP, financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju trećeg tromjesečja 2023. iznosila je 584 posto godišnjeg BDP-a, što je povećanje od 10,4 postotna boda u tom tromjesečju i smanjenje od 15,0 postotnih bodova u razdoblju od godinu dana. Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva povećale su se za 4,8 postotnih bodova u tromjesečju, dok su se u razdoblju od godinu dana smanjile za 17,9 postotnih bodova, te su na kraju trećeg tromjesečja 2023. dosegnule razinu od 606 posto godišnjeg BDP-a“ priopćeno je iz HNB-a.

Time je prekinuto smanjivanje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, zbog snažnog rasta BDP-a u procesu oporavka gospodarstva od krize uzrokovane pojavom pandemije bolesti COVID-19 i vrijednosti tih pokazatelja sada se nalaze na razinama uobičajenima za razdoblje prije drugog tromjesečja 2020. godine.

Ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća u istom periodu 2023. godine, iznosila je 127 milijardi eura, odnosno 3,3posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja.

Financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 184 milijarde, što je rast od 2,2 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja. Rezultat takvih kretanja bilo je povećanje financijske neto vrijednosti sektora nefinancijskih poduzeća za 0,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja.

5 Odgovora

  1. Za sve je to zaslužno povećanje financijske vrijednosti nefinancijskih poduzeća

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari