Vijeće EU i Parlament počeli pregovore o novim fiskalnim pravilima, Hrvatska bez poteškoća

Pixabay.com
Nova financijska pravila EU, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vijeće Europske unije i predstavnici Europskog parlamenta počeli su s usklađivanjem novih pravila za nacionalne fiskalne i gospodarske politike koja se primjenjuju na sve države članice.

Pregovori predstavnika dvaju zakonodavnih tijela EU-a započeli su nakon što je Europski parlament, tijekom ovog tjedna, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasao svoje pregovaračko stajalište. Države članice, u čije ime pregovora rotirajuće predsjedništvo, svoju pregovaračku poziciju donijele su 20. prosinca prošle godine.

Stajalište Europskog parlamenta, prenosi Hina, slično je onome država članica, što bi trebalo olakšati dogovor o konačnom tekstu. I Vijeće EU-a i Europski parlament u svojim stajalištima traže da zemlje s velikim javnim dugom iznad 90 posto njihova BDP-a, smanjuju dug za jedan postotni bod godišnje, a one s umjerenim dugom između 60 i 90 posto BDP-a za 0,5 postotna boda.

Nova pravila trebala bi zamijeniti preventivni dio Pakta o stabilnosti i rastu koji propisuje da proračunski deficit ne smije prelaziti tri posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a. Primjena toga pakta bila je suspendirana 2020. godine zbog pandemije koronavirusa i suspenzija je istekla sa zadnjim danom prošle godine.

U slučaju da se ne postigne dogovor o novim pravilima, Komisija bi već ove godine ponovno počela pokretati korektivni dio Pakta o stabilnosti i rastu, to jest ostvariti postupke protiv država članica čiji je deficit iznad tri posto BDP-a, a javni dug iznad 60 BDP-a.

Hrvatska ne bi trebala imati problema ni sa starim ni s novim pravilima. Hrvatski javni dug bi, prema projekcijama, trebao već ove godine pasti ispod 60 posto BDP-a, a planirani deficit u proračunu za ovu godinu je 1,9 posto, čime se svrstava među pet država članica europodručja s najnižim deficitom.

Foto: Pixabay/Pexels

Nova iznimka u izglasanom tekstu

S druge strane, prema izglasanom stajalištu Europskog parlamenta, nekoliko odredbi omogućuje državama članicama više prostora za provedbu pravila, među ostalim, više kategorija rashoda nego što je predložila Komisija bilo bi isključeno iz izračuna neto proračunskih rashoda, varijable koja će biti temelj za odlučivanje je li smanjivanje duga zemlje na održivom putu.

Razdoblje unutar kojeg države članice moraju poduzeti korekcije kako bi se vratile na zdravu fiskalnu situaciju produljuje se za deset godina, što im zapravo daje najmanje 14, a potencijalno i do 17 godina da isprave svoju situaciju, poboljšavajući socijalnu i investicijsku dimenziju sustava.

U izglasanom tekstu je i nova iznimka prema kojoj Komisija može državi članici iznimno dopustiti odstupanje od smanjenja potrošnje na razdoblje od najviše pet godina, ako je ta potrošnja namijenjena strateškim ulaganjima, koja su dio zajedničkih prioriteta EU.

Cilj pregovora Vijeća EU i EP je postići dogovor do kraja veljače, kako bi se cijeli zakonodavni proces mogao završiti na vrijeme, to jest najkasnije u travnju kada se održava zadnja plenarna sjednica ovoga saziva Europskog parlamenta.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari