EU postigla dogovor oko strožih pravila za borbu protiv pranja novca

Pixabay.com
Dug, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Europska unija postigla je privremeni dogovor o poboljšanju suradnje nacionalnih tijela u borbi protiv pranja novca, uključujući pranje novca u kripto sektoru.

Predstavnici država EU i Europskog parlamenta postigli su dogovor s ciljem da se okončaju trenutačni različiti nacionalni pristupi borbi protiv pranja novca, prenosi Reuters.

Ovo će osigurati da prevaranti, organizirani kriminal i teroristi neće imati više prostora za legitimiranje svojih prihoda kroz financijski sustav”, rekao je u izjavi Vincent Van Peteghem, ministar financija Belgije, koja predsjeda EU.

Dogovor, koji je danas postignut, pokriva i paketa mjera za borbu protiv pranja novca, koji će stvoriti novo tijelo EU za borbu protiv pranja novca.

Postojeća pravila EU protiv pranja novca proširit će se tako da pružatelji usluga kriptoimovine moraju provjeravati klijente koji izvrše transakcije u vrijednosti od 1.000 eura odnosno 1.090 američkih dolara ili više, te prijaviti sumnjive aktivnosti. Prekogranične tvrtke za kriptoimovinu morat će izvršiti dodatne provjere.

Kupce će morati provjeravati i trgovci luksuznom robom, poput plemenitih metala, draguljari i zlatari, kao i prodavači luksuznih automobila, zrakoplova i jahti.

Države članice također mogu uključiti profesionalne nogometne klubove i agente u ove provjere od 2029.

Postojat će i maksimalno ograničenje u cijeloj EU od 10.000 eura za gotovinska plaćanja, što će kriminalcima otežati pranje novca“, navodi se u priopćenju koje prenosi Reuters.

Tvrtke u okviru novih pravila morat će identificirati i provjeriti osobe koje obavljaju povremene transakcije u gotovini između 3.000 i 10.000 eura.

Nova pravila trebaju službeno odobrenje država EU i parlamenta, prije nego što postanu zakon.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari