Na snagu je stupila europska direktiva koja nalaže jednaku plaću za jednak rad

Najviše zaposlenih u Zagrebu, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Na snagu je stupila europska direktiva koja utvrđuje mjere transparentnosti plaća kao što su informacije o plaćama za tražitelje posla i pravo da znaju kolika je plaća zaposlenika koji rade isti posao.

“Direktiva o jačanju primjene načela jednake plaće za jednak rad ili rad jednake vrijednosti za muškarce i žene s transparentnošću plaća i mehanizmima provedbe”, kako se službeno naziva, uključuje nekoliko mjera za poslodavce u javnom i privatnom sektoru .

Za one koji zapošljavaju više od 50 radnika propisano je da svoje zaposlenike moraju upoznati s kriterijima za određivanje plaće i napredovanje, piše Seebiz.

Direktiva nalaže mjere kojima se politikom plaća osigurava jednaka plaća za jednak rad ili rad jednake vrijednosti, kao i mjere kojima se žrtvama diskriminacije omogućuje ostvarivanje prava na jednaku plaću i traženje pune naknade, pojašnjavaju iz Ministarstva rada Belgije.

Poslodavci s više od 100 zaposlenika morat će prijaviti različite aspekte rodne razlike u plaćama prema Direktivi.

  • za poslodavce s više od 250 zaposlenih, prva obveza prijave je 7. lipnja 2027., a nakon toga svake godine
  • za poslodavce od 150 do 249 zaposlenih, prva obveza javljanja je 7. lipnja 2027. godine, a nakon toga svake tri godine
  • za poslodavce s više od 100 zaposlenih, obveza prijave počinje 7. lipnja 2031., nakon čega će to morati činiti svake treće godine

Obveza prijave odnosi se na razlike u plaćama i varijabilnim dijelovima plaće po spolu i odnosi se na sve zaposlenike.

“Ako se u izvješću o plaćama utvrdi neopravdana i neotklonjena razlika u prosječnoj plaći koja je u bilo kojem platnom razredu veća od pet posto, sastavlja se zajednički obračun plaće s predstavnicima radnika”, ističu u Ministarstvu rada.

Prema direktivi, države članice će također uspostaviti pravila o učinkovitim, razmjernim i odvraćajućim kaznama za povrede prava i obveza povezanih s načelom jednake plaće za jednak rad. Za javna poduzeća propisat će mjere prema kojima će poslovni subjekti ispunjavati svoje obveze po načelu jednake plaće za jednak rad pri obavljanju javnih poslova ili koncesija.

Države članice EU moraju implementirati direktivu u nacionalno zakonodavstvo u roku od tri godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari