Od sljedeće godine zamjena kuna moguća samo u HNB-u

HNB/Press
Skladištenje kovanica kune, vojarna Croatia, Foto: HNB/Press

Od 1. siječnja 2024. godine banke, Financijska agencija (Fina) i HP-Hrvatska pošta d.d. prestaju pružati uslugu zamjene kune, a novčanice i kovanice kune moći će se zamijeniti isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), podsjećaju iz hrvatske središnje banke.

„Prilikom zamjene kune u euro u Hrvatskoj narodnoj banci neće biti ograničenja u količini koja se mijenja, niti naknade za zamjenu. Hrvatska narodna banka će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025. godine“, priopćeno je iz HNB-a.

Građani će moći preostale kune zamijeniti osobnim dolaskom na šalter HNB-a u Zagrebu, ulica Franje Račkoga 5. Iznosi manji od 15.000 kuna moći će se, na osobnu odgovornost, dostaviti na zamjenu i putem poštanskih usluga na adresu HNB, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10 000 Zagreb.

„Za zamjenu gotovog novca kune, u iznosu od 40.000 kuna i većem, ili u broju kovanica koji je veći od 1.000 komada, potrebno je prethodno najaviti svoj dolazak na adresu elektroničke pošte: gotov.novac@hnb.hr, uz navođenje iznosa gotovog novca kune koji se namjerava zamijeniti. Ostali uvjeti zamjene kune u euro u HNB bit će do kraja ove godine objavljeni na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke“, stoji u priopćenju.

Do 14. prosinca 2023. godine, od 500.000.000 komada novčanica koje su bile polovicom 2022. godine u optjecaju i pričuvama HNB-a, vraćeno je oko 438.600.000, odnosno 88 posto, ali od tri milijarde kovanica u optjecaju, vratilo se tek 760.500.000, odnosno 25 posto.

„Na dan 13. prosinca ove godine u optjecaju je bilo 4,66 milijarde kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još naši građani mogu zamijeniti. Ako ovaj podatak o preostaloj vrijednosti kune u optjecaju usporedimo s 14,7 milijardi kuna, koliko je bilo u optjecaju na kraju prošle godine,  riječ je o smanjenju od oko 68 posto. Napominjemo da, unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute“, priopćili su iz HNB-a.

Nakon povlačenja, kovanice kune se čuvaju u objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine.

Novčanice kune se paralelno s povlačenjem iz optjecaja pohranjuju u trezore HNB-a te sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari