U Hrvatskoj najviše plaćeni kontrolori leta, najmanje krojači i šivači

Pixabay.com
Plaća, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima) u Hrvatskoj je u drugom kvartalu iznosila 1.307 eura neto, što je tri posto više nego u prethodnom tromjesečju i čak 15 posto više nego u istom razdoblju lani.
 
Pokazalo je to istraživanje servisa MojaPlaća kojim upravlja MojPosao, vodeći portal za zapošljavanje u Hrvatskoj i dio Alma Career grupacije.

Medijan plaće je nešto niži i iznosi 1.200 eura, što znači da većina radnika prima manje od navedenog prosjeka. U odnosu na prošli kvartal ta je plaća narasla za jedan posto, a u odnosu na isto razdoblje lani za 17 posto.

Prosječna plaća u prvih šest mjeseci, navode u priopćenju, rasla je za osam posto, dok je medijalna veća za 12 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Veći rast medijalne plaće u odnosu na prosječnu plaću nastao je zbog jačeg rasta najnižih primanja, ali i samog povećanja minimalne mjesečne plaće.

Gledano po zanimanjima, najvišu mjesečnu plaću u prvih šest godina imaju kontrolori leta, lead developeri te IT arhitekti.
 
Najpotplaćeniji radnici u Hrvatskoj su krojači, šivači, grafički pomoćnici, spremačice i frizeri.

U odnosu na prošlu godinu plaće su najviše rasle u javnoj i lokalnoj samoupravi, i to za 27 posto, a najmanje u udrugama, svega tri posto. 
 
Najviša prosječna plaća ponovno je zabilježena u Gradu Zagrebu, 10 posto iznad prosjeka te iznosi 1.483 eura, i Međimurskoj županiji, gdje je jedan iznad prosjeka i iznosi 1.323 eura.

48 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari