Prosječna neto plaća porasla u travnju na godišnjoj razini

Pixabay.com
Plaća, ilustracija, Foto: Pixabay.com

U travnju 2024. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je 1.323 eura, što je na godišnjoj razini nominalno više za 17,9 posto, a realno za 13,7 posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na mjesečnoj razini, prosječna neto plaća u travnju bila je nominalno manja za 0,2 posto, a realno za 0,9 posto.

Statističari su procijenili da je najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama bila u informacijskim uslužnim djelatnostima i iznosila je 2.483 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 837 eura.

Medijalna neto plaća iznosila je 1.110 eura u travnju. Dakle, polovica zaposlenih imala je manje od tog iznosa, a polovica više.

U travnju je prosječna mjesečna bruto plaća iznosila 1.830 eura. To je nominalno niže za 0,2 posto, a realno za 0,9 posto u odnosu na mjesec prije.

U odnosu na isti mjesec lani prosječna bruto plaća nominalno je bila viša za 18,3 posto, a realno za 14,1 posto.

Prema DZS-u, najviša prosječna mjesečna bruto plaća isplaćena je u informacijskim uslužnim djelatnostima i iznosila je 3.854 eura. Najniža bruto plaća bila je u proizvodnji odjeće gdje je iznosila 1.080 eura.

Prosječno su u travnju bila 174 plaćena sata, što je u usporedbi s ožujkom više za 4,8 posto. Najveći broj plaćenih sati zabilježen je u djelatnosti vodni prijevoz i to 186 sati, a najmanji u djelatnostima socijalne skrbi bez smještaja, oko 159.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu iznosila je 7,42 eura, što je na mjesečnoj razini manje za 4,3 posto, a na godišnjoj razini više za 8,2 posto.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari