Hrvati najviše plaćaju karticama, mobitel prvi izbor za sve transakcije

Freepik.com
Plaćanje mobitelom, Foto: Freepik.com

Porast broja nacionalnih kartičnih platnih transakcija u posljednjih pet godina se u Hrvatskoj povećao za 67 posto, a vrijednost nacionalnih kartičnih platnih transakcija povećala se za 77 posto, navodi se u redovnoj publikaciji Hrvatske narodne banke (HNB), Bezgotovinske platne transakcije.

Prosječan Hrvat danas u novčaniku ima 2,1 platnih kartica. Istodobno, 57 posto potrošača i 52 posto poslovnih subjekata koristi uslugu mobilnog bankarstva, a 44 posto potrošača i 60 posto poslovnih subjekata ima ugovorenu uslugu internetskog bankarstva.

Broj potrošača koji se koriste uslugom mobilnog bankarstva u 2023. godini povećao se za sedam posto u odnosu na 2022. godinu, a broj potrošača koji se koriste uslugom internetskog bankarstva za 13 posto. Uz porast broja korisnika mobilnog bankarstva rasli su i broj i vrijednost platnih transakcija zadanih tim kanalom, pa je tako u 2023. broj transakcija potrošača u odnosu na 2022. godinu porastao za 13 posto, a vrijednost transakcija za 42 posto, dok je broj transakcija poslovnih subjekata mobilnim bankarstvom porastao za 36 posto, a vrijednost transakcija za 65 posto“, navode iz HNB-a.

Navedeni podaci tako potvrđuju da mobitel sve više postaje prvi izbor pri odabiru uređaja za iniciranje elektroničkih transakcija.

U strukturi broja nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija u 2023. godini najveći udio, od 48 posto, u ukupnom broju nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije platnim karticama i transakcije kreditnih transfera, s udjelom od 34 posto.

„Slijede ih transakcije terećenja bez naloga s udjelom od 18 posto, transakcije izvršene korištenjem usluge plaćanja računa sudjeluju s udjelom od oko jedan posto, a transakcije usluge izravnog terećenja sudjeluju s udjelom od dva posto“, priopćeno je iz HNB-a.

Istodobno, najveći udio u strukturi broja međunarodnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije platnim karticama s 91 posto i transakcije izvršene korištenjem usluge kreditnog transfera s ukupnim udjelom od devet posto.

S druge strane, u strukturi ukupne vrijednosti bezgotovinskih platnih transakcija izrazito dominantan udio i nadalje imaju transakcije izvršene korištenjem usluge kreditnog transfera. Naime, one su u 2023. godine činile oko 94 posto ukupne vrijednosti svih izvršenih nacionalnih i međunarodnih bezgotovinskih platnih transakcija.

43 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari