Život bez kartica nezamisliv, ali u istočnoj Europi vole i gotovinu

pixabay.com
Kreditne kartice; ilustracija Foto: Pixabay.com

Život bez kreditnih ili debitnih kartica postao je nezamisliv, no plaćanje gotovinom još uvijek postoji, osobito u istočnom dijelu Europe.

Istraživanje koje je tvrtka CEPER provela u 12 srednjoeuropskih zemalja krajem prošle godine pokazalo je da apsolutna većina stanovništva posjeduje kreditne ili debitne kartice. No, u šest zemalja više od 50 posto ispitanika češće plaća gotovinom nego karticama.

Hrvatska spada u one zemlje u kojima više od 80 posto ispitanika ima debitnu ili kreditnu karticu. Austrija uvjerljivo prednjači jer tamo čak 93 posto ispitanika ima platne kartice.

Odanost tradicionalnim gotovinskim transakcijama primjetna je u zemljama kao što su Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Rumunjska. U svim tim zemljama više od 20 posto ispitanika inzistira na tome da uvijek koriste gotovinu. U Srbiji je taj postotak 41 posto, dok Crna Gora prednjači s upečatljivih 51 posto ispitanika koji preferiraju opipljivu pouzdanost gotovine.

U Srbiji je jedna petina, odnosno 20 posto ispitanika, reklo da uvijek ili ponekad koristi pametne uređaje za beskontaktno plaćanje, što je isti postotak kao i u Sjevernoj Makedoniji, dok je u Crnoj Gori 33 posto.
U Crnoj Gori se platnim karticama najčešće kupuje u supermarketima (59 posto), trgovinama odjećom i obućom (44 posto), te na benzinskim postajama (40 posto).

“Učestalost plaćanja platnim karticama dobar je pokazatelj koliko je bezgotovinsko plaćanje zaživjelo na tržištu, zbog čega ohrabruje podatak iz novog istraživanja MasterIndex Montenegro da se broj korisnika koji svakodnevno plaćaju karticama povećao s 30 na 33 posto u jednoj godini. Kada se pogleda vrsta platnog proizvoda koji se nalazi u novčaniku ispitanika, kao i prethodnih godina, najviše je debitnih kartica koje posjeduje čak 87 posto ispitanika, dok svaki četvrti ispitanik (26 posto) posjeduje kreditnu karticu”, piše crnogorski Dan.

Dio gotovinom, dio karticom

Postoji dilema je li bolje platiti karticom ili gotovinom ako ste u stranoj zemlji. Za koju god opciju se odlučite, oprez treba biti prisutan, pogotovo u velikim turističkim središtima, gdje novac zbog nekontroliranog trošenja vrlo lako može napustiti vaš račun ili novčanik.

Stručnjaci kažu kako je bolje plaćati platnom karticom – sigurnije je, ali iziskuje veće troškove. Zato je najbolje imati dio novca u gotovini, a dio na kartici, pa ovisno o situaciji izvršiti uplatu.

Također, plaćanje karticom može uzrokovati dodatne troškove zbog konverzije lokalne u drugu valutu.

27 Odgovora

  1. I jedno i drugo ima svojih prednosti, tako da bih ja htjela da mi ostave oba izbora da sama odlučim kako ću što platiti.

  2. Ja i dalje sve u gotovini, ne vjerujem bankama odmah dižem novce čim bilosto sjedne

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari