Tvrtka Meta Platforms dobila 11 pritužbi: Žele koristiti osobne podatke korisnika

Pixabay.com
Meta, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Tvrtka Meta Platforms zaprimila je 11 pritužbi zbog predloženih izmjena prema kojima bi koristila osobne podatke za treniranje svojih modela umjetne inteligencije bez traženja pristanka, što navodno krši pravila Europske unije o privatnosti.

Grupa za lobiranje None of your business (NOYB) pozvala je nacionalne nadzornike privatnosti da odmah djeluju kako bi zaustavili takvo korištenje podataka, rekavši da će nedavne promjene u Metinoj politici privatnosti, koje stupaju na snagu 26. lipnja, dopustiti korištenje osobnih objava, privatnih slika ili online praćenje podataka korisnika za AI tehnologiju.

NOYB je već podnio nekoliko pritužbi protiv Mete i drugih velikih tehnoloških tvrtki zbog navodnih kršenja Opće uredbe o zaštiti podataka EU-a (GDPR), prenosi Reuters. Kazne za kršenje uredbe mogu iznositi i do četiri posto ukupnog globalnog prometa tvrtke.

Meta je navela interes za korištenje podataka korisnika za obuku i razvoj svojih generativnih AI modela i drugih AI alata, koji se se mogu dijetili. Osnivač NOYB-a Max Schrems rekao je da je najviši europski sud već donio odluku o tom pitanju 2021. godine.

“Europski sud pravde (CJEU) već je jasno dao do znanja da Meta ne smije kršiti prava korisnika na zaštitu podataka kada je riječ o oglašavanju. Ipak, tvrtka pokušava opravdati obuku nedefinirane AI tehnologije. Čini se da Meta još jednom očito ignorira presude Suda Europske unije”, kazao je.

“Prebacivanje odgovornosti na korisnika potpuno je apsurdno. Zakon zahtijeva da Meta dobije pristanak za korištenje podataka, a ne da pruži skriveni i obmanjujući obrazac preko kojeg korisnici moraju odabrati da ne žele da se njihovi podaci koriste. Ako Meta želi koristiti vaše podatke, mora tražiti dopuštenje, a ovako su natjerali korisnike da mole da se njihovi podaci ne koriste”, dodao je.

NOYB je zatražio od nadležnih institucija za zaštitu podataka u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj i Španjolskoj da pokrenu hitan postupak zbog najavljenih promjena.

Osim što je osnivač NOYB-a, Schrems je poznat i po kampanjama protiv Facebooka zbog kršenja privatnosti, uključujući kršenje europskih zakona o privatnosti i navodnog prijenosa osobnih podataka američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) kao dio NSA-inog programa PRISM. Njegove tužbe bila su uspješne i nakon nekoliko godina borbe protiv velikih kompanija uspio je zaustaviti prijenos podataka građana EU-a u SAD.

PRISM je kodno ime za program pod kojim NSA prikuplja internetsku komunikaciju od raznih američkih internetskih tvrtki.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari