Meta se suočava s istragom EU zbog sigurnosnih rizika za djecu

Freepik.com
Istraga društvenih mreža, Foto: Freepik.com

Meta Platforms’ stranice društvenih medija Facebook i Instagram bit će istražene zbog mogućih kršenja pravila Europske unije o online sadržaju koji se odnose na sigurnost djece, rekli su regulatori EU, što bi moglo dovesti do velikih kazni.

Tehnološke tvrtke moraju učiniti više kako bi se uhvatile u koštac s nezakonitim i štetnim sadržajem na svojim platformama u skladu s prekretnicom Europske unije o digitalnim uslugama, piše Reuters, a koji je stupio na snagu prošle godine.

Europska komisija priopćila je da je odlučila pokrenuti dubinsku istragu o Facebooku i Instagramu zbog zabrinutosti da se nisu adekvatno pozabavili rizicima za djecu. Meta je u rujnu predala izvješće o procjeni rizika.

“Komisija je zabrinuta da bi sustavi Facebooka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogli stimulirati ovisnosti o ponašanju kod djece, kao i stvoriti takozvane „efekte zečje rupe“. Pored toga, Komisija je također zabrinuta zbog metoda osiguranja dobi i provjere koje je uvela Meta”, stoji u priopćenju izvršnog tijela EU.

Zabrinutost regulatora odnosi se na pristup djece neprikladnom sadržaju.

Meta je već pod prismotrom EU zbog izbornih dezinformacija, što je ključna briga uoči ključnih izbora za Europski parlament sljedećeg mjeseca. Kršenje DSA-a može dovesti do kazni od čak šest posto godišnjeg globalnog prometa tvrtke.

Istraga je pokrenuta potkraj travnja protiv društvenih mreža Facebook i Instagram zbog sumnji da ne poštuju obveze u borbi protiv dezinformacija a koje proizilaze iz Akta o digitalnim uslugama.

Freepik.com
Digitalne platforme, Foto: Freepik.com/Ilustracija

„Ova Komisija je stvorila sredstva za zaštitu europskih građana od ciljanih dezinformacija i manipulacija od strane trećih zemalja i ako sumnjamo da postoji kršenje pravila, mi djelujemo“, rekla je tada predsjednica Europska komisije, Ursula von der Leyen.

Dodala je da je borba protiv dezinformacija posebna važna u vrijeme predizborne kampanje, koja je počela u EU.

Komisija će istragu usmjeriti na sumnje da Meta ne ispunjava obveze iz Akta o digitalnim uslugama povezane sa širenjem obmanjujućih oglasa, kampanja dezinformiranja i koordiniranog nevjerodostojnog ponašanja u EU.

Također će ispitati sumnje da Meta smanjuje vidljivost političkog sadržaja u sustavima preporuka Instagrama i Facebooka, suprotno obvezama transparentnosti iz Akta o digitalnim tržištima.

Podsjećamo, Zakon o digitalnim uslugama (DSA) zajedno s Aktom o digitalnim tržištima (DMA) u punoj su primjeni od 7. ožujka a cilj im je odlučnije i brže suzbijanje zlouporaba položaja i ovlasti najvećih svjetskih digitalnih tvrtki.

Puni utjecaj zakona neće polučiti rezultatima odmah, ali već od stupanja na snagu ovih akata, šest takozvanih nadzornika pristupa suočili su se sa strožim ograničenjima: Googleova matična tvrtka Alphabet, Amazon, Apple, vlasnik TikToka, ByteDance, Meta i Microsoft.

5 Odgovora

  1. Na društvenim mrežama se doista može pronaći svašta tako da djecu obavezno treba zaštiti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari