EU: Zabranjeno bihevioralno oglašavanje na Facebooku i Instagramu

pixabay.com
Zabrana bihevioralnog oglašavanja u EU, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Europski regulator trajno je zabranio bihevioralno oglašavanje na Facebooku i Instagramu, nadovezavši se na odluku Norveške, što znači da će praksa biti zabranjena u svim zemljama EU i Europskog gospodarskog prostora (EEA).

Kompanije se, u bihevioralnom oglašavanju, oslanjaju na podatke o sklonostima korisnika kako bi im ciljano promovirale proizvode i usluge, odnosno prate njihove sklonosti te šalju prigodne promidžbe.

Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) naložio je regulatoru za zaštitu podataka u Irskoj, gdje se nalazi europsko sjedište Mete, da u roku od dva tjedna kompaniji trajno zabrani bihevioralno oglašavanje, navodi EDPB u izjavi za Reuters.

“EDPB je 27. listopada donio hitnu obvezujuću odluku o zabrani obrade osobnih podataka za bihevioralno oglašavanje na pravnim osnovama ugovora i legitimnog interesa u cijelom Europskom gospodarskom prostoru”, navodi se u priopćenju.

Meta se suprotstavila pokušajima da se takva praksa suzbije, napominje Reuters. Ako prekrši zabranu, Meti prijeti kazna u visini do četiri posto globalnog prometa, rekao je norveški regulator podataka.

Meta je podsjetila i da korisnicima u EU i EEA planira ponuditi priliku za privolu na obradu podataka, te da će u studenom ponuditi model pretplate kako bi ispoštovala zahtjeve regulatora.

“Članovi EDPB-a već tjednima znaju za taj plan i već smo s njima razgovarali kako bismo došli do zadovoljavajućeg ishoda za sve strane. Aktualni razvoj događaja neopravdano zanemaruje taj temeljiti i i robusni regulatorni proces “, rekao je glasnogovornik tvrtke.

Od početka kolovoza, kada je Meta dobila ovakvu zabranu u Norveškoj, prijeti joj kazna od milijun kruna odnosno 84.380 eura dnevno, ako se ogriješi o privatnost korisnika upotrebom njihovih podataka, poput lokacije ili preglednog sadržaja, za oglašavanje, što je uobičajeni poslovni model tehnoloških divova.

Ovaj iznos vrijedi još danas i mogao bi ubuduće biti puno veći, kaže voditelj međunarodnog odjela Datatilsyneta, Tobiasu Judinu.

“Budući da će zabrana sada biti trajna, njezino nepoštivanje na razini EU/EEA predstavljalo bi samo po sebi kršenje GDPR-a, što se kažnjava iznosom u visini do četiri posto globalnog prometa”, rekao je Judin za Reuters.

EU regulira pravo na privatnost Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR). Norveška nije članica EU, ali je dio jedinstvenog europskog tržišta. Odluka obuhvaća oko 250 milijuna korisnika Facebooka i Instagrama u Europi, objavio je Datatilsynet.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari