Kineska vlada naredila Appleu da ukloni WhatsApp i Threads

whatsapp
WhatsApp, ilustracija Foto: Canva

Apple je u petak priopćio da je uklonio WhatsApp i Threads iz svog app storea u Kini, nakon što mu je to naredila tamošnja vlada, objasnivši odluku svojom zabrinutošću za nacionalnu sigurnost.

Ostale Meta aplikacije, uključujući Facebook, Instagram i Messenger, i dalje su dostupne, kao i neke druge koje su razvile zapadne tvrtke, uključujući YouTube i X.

Nije jasno, navodi Reuters, na koji su način WhatsApp ili Threads mogli uzrokovati sigurnosne probleme kineskim vlastima.

“Kineska uprava za kibernetički prostor naredila je uklanjanje ovih aplikacija. Dužni smo poštovati zakone u zemljama u kojima poslujemo, čak i kada se ne slažemo”, istaknuli su iz Applea.

Proizvođač iPhonea istaknuo je kako WhatsApp i Threads ostaju dostupni za preuzimanje u drugim zemljama. Kineski potrošači tako ih mogu preuzeti app storeova u drugim državama pod uvjetom da tamo imaju iCloud račun.

Neki stručnjaci za kinesku tehnološku industriju smatraju da bi naredba o WhatsAppu i Threadsu mogla biti povezana s novim pravilnikom od prošlog kolovoza prema kojem se sve aplikacije dostupne u Kini moraju registrirati kod vlade.

Rok za registraciju tvrtki bio je do kraja ožujka, a pravilnik je stupio na snagu 1. travnja.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari