Kongres SAD-a TikToku prijeti zabranom, Kina kritizira odluku

Pixabay.com
TikTok, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Nije pošteno isticanje nacionalne sigurnosti samo kako bi se smanjila konkurentska prednost drugih zemalja, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, kritizirajući američki prijedlog zakona kojim se predviđa zabrana TikToka u SAD-u ako ta društvena mreža ne prekine veze s osnivačkom tvrtkom ByteDance i s Kinom.

Ova je mjera jedna je od mnogih koje su predložene u Washingtonu u posljednje vrijeme zbog američke zabrinutosti za nacionalnu sigurnost u vezi s Kinom. Prijedlog zakona, koji je velikom većinom usvojio Zastupnički dom Kongresa SAD-a, daje kineskom vlasniku TikToka ByteDanceu oko šest mjeseci da se oslobodi imovine u SAD-u koja pripada aplikaciji ili će se suočiti sa zabranom.

“Zastupnički dom Kongresa usvajanjem ovog zakona dopušta Sjedinjenim Američkim Državama da djeluju protiv načela poštenog natjecanja i pravila međunarodne trgovine”, rekao je glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin.

“Ako se takozvani razlozi nacionalne sigurnosti mogu koristiti za namjerno suzbijanje nadmoćnih tvrtki drugih zemalja, onda tu nema nikakvog poštenja”, dodao je.

Kina je uporno kritizirala SAD i govorila da koriste nacionalnu sigurnost kao izgovor, a Wang je ranije rekao da njezini nasilnički činovi, kako ih je opisao, ometaju normalan međunarodni trgovinski poredak i da će im se to na kraju obiti o glavu. Američki zakonodavci izrazili su pak strah da bi TikTok-ovi podaci o američkim korisnicima mogli biti proslijeđeni kineskoj vladi, prenosi Reuters.

Sudbina TikToka, koji koristi oko 170 milijuna Amerikanaca, postala je glavno pitanje u Washingtonu, gdje su se zakonodavci žalili da su njihovi uredi preplavljeni pozivima korisnika TikToka koji se protive zakonu.

Wang je rekao da SAD nije pronašao dokaze da je TikTok narušio nacionalnu sigurnost, ali je zloupotrijebio državnu moć kako bi napao tvrtku.

Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew rekao je da tvrtka nikada nije podijelila, niti primila zahtjev za dijeljenje korisničkih podataka iz SAD-a s kineskom vladom.

“TikTok ne bi nikada ni uvažio takav zahtjev i da je bio upućen”, kazao je Shou Zi Chew.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari