EU otvara istragu o TikToku zbog mogućeg kršenja internetskog sadržaja

Pixabay.com
Eu pokrenuo istragu protiv Tik Tok-a, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Europska unija će istražiti je li TikTok prekršio pravila o online sadržaju usmjerena na zaštitu djece i osiguravanje transparentnog oglašavanja, što bi ovu platformu društvenih medija moglo dovesti u opasnost od velike kazne.

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište, Thierry Breton, rekao je da je donio odluku nakon analize izvješća o procjeni rizika aplikacije za kratke video zapise i njegovih odgovora na zahtjeve za informacijama, objavio je Reuters.

Danas otvaramo istragu o TikToku zbog sumnje na kršenje transparentnosti i obveze zaštite maloljetnika: zarazni dizajn i vremenska ograničenja pred ekranom, efekt zečje rupe, provjera dobi, zadane postavke privatnosti”, rekao je Breton na X-u.

Zakon o digitalnim uslugama (DSA) Europske unije, koji se primjenjuje na sve internetske platforme od 17. veljače, posebno zahtijeva od vrlo velikih internetskih platformi i tražilica da učine više u borbi protiv nezakonitog internetskog sadržaja i rizika za javnu sigurnost.

Vlasnik TikToka, ByteDance sa sjedištem u Kini, mogao bi se suočiti s kaznama do šest posto svog globalnog prometa ako TikTok bude proglašen krivim za kršenje DSA pravila.

TikTok je rekao da će nastaviti raditi sa stručnjacima i industrijom kako bi mladi ljudi bili sigurni na svojoj platformi te da jedva čeka detaljno objasniti ovaj posao Europskoj komisiji.

“TikTok je uveo značajke i postavke za zaštitu tinejdžera i sprječavanje pristupa platformi mlađima od 13 godina, problemima s kojima se cijela industrija bori”, rekao je glasnogovornik TikTok-a.

Europska komisija rekla je da će se istraga usredotočiti na dizajn TikTokovog sustava, uključujući algoritamske sustave koji mogu stimulirati ovisnosti o ponašanju i stvoriti takozvane „efekte zečje rupe“, gdje korisnici koji pokažu interes za jedan video, bivaju preplavljeni sličnim temama. 

Također, će ispitati je li TikTok uveo odgovarajuće i proporcionalne mjere kako bi osigurao visoku razinu privatnosti, sigurnosti i zaštite maloljetnika. Osim pitanja zaštite maloljetnika, Komisija razmatra pruža li TikTok pouzdanu bazu podataka o oglasima na svojoj platformi kako bi istraživači mogli pomno proučiti potencijalne online rizike.

Ovo je druga istraga DSA, nakon što se platforma društvenih medija X Elona Muska X našla pod istragom EU u prosincu prošle godine.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari