Savjetnik Suda EU otklonio talijanski propis o registraciji digitalnih tvrtki

Pixabay.com
Airbnb, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Google, Amazon i Airbnb ne moraju se pridržavati talijanskog propisa koji od njih traži upis u registar jer su već registrirani u Irskoj i Luksemburgu, ocijenio je savjetnik Suda Europke unije (CJEU).

Kompanije i talijanske vlade spore se oko propisa koji pružateljima internetskih usluga nalažu učlanjivanje u registar i plaćanje naknada, uz prijetnju novčanih kazni. 

Google, Amazon i Airbnb osporili su propis pred talijanskim sudom uz argument da je u suprotnosti s propisima EU i odredbi da pružatelji online usluga podliježu samo propisima zemlje EU u kojoj su registrirali poslovno sjedište.

Google i Airbnb registrirani su u Irskoj, a Amazon u Luksemburgu. Američki pružatelj online putničkih usluga Expedia također je osporio talijanski propis, prenosi Hina.

Talijanski sud zatražio je savjet od Suda Europske unije čiji je savjetnikk Maciej Szpunar rekao da bi suci trebali poduprijeti tehnološke tvrtke.

“Država članica ne može nametati opće i apstraktne obveze pružatelju internetskih usluga koji posluje na njezinu teritoriju, ali je registriran u drugoj državi članici”, rekao je Szpunar.

Iako njegovo mišljenje nije obvezujuće, sud ga u većini slučajeva prihvaća. Konačna odluka bi trebala biti donesena u narednim mjesecima.  

Predmeti obuhvaćaju Airbnb Ireland, Amazon Services Europe, Google Ireland, Eg Vacation Rentals Ireland, Expediju i Amazon Services Europe, navodi Reuters.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari