Nova uredba EU uvodi reda u područje kratkoročnog iznajmljivanja

Foto: Cottonbro Studios/Pexels

Vijeća EU i Europskog parlamenta postigli su privremeni dogovor o uredbi kojom se namjerava povećati transparentnost u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja, koje čini četvrtinu ukupnog turističkog smještaja u Europskoj uniji.

“Novom uredbom uspostavlja se jedinstven i jednostavan skup pravila o informiranju za platforme i olakšavaju postupci registracije za iznajmljivače”, izjavila je Rosana Morillo Rodriguez, vršiteljica dužnosti španjolske državne tajnice za turizam, a prenosi Hina.

Veća transparentnost, pojasnila je, omogućiti će i veće povjerenje putnika, a nadležnim tijelima pomoći u osmišljavanju boljih turističkih politika za osiguravanje socijalne i okolišne održivosti te će ujedno doprinijeti kontroli nezakonitih aktivnosti. Digitalne platforme poput Booking.coma ili Airbnb-ja, navodi se, bilježe velik uspjeh, ali donose i probleme za lokalne zajednice, pri čemu je jedan od većih nedostatak stanova za dugoročno iznajmljivanje po pristupačnim cijenama.

Uredba za povećanje transparentnosti u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja trebala bi pomoći javnim tijelima da osiguraju uravnotežen razvoj te djelatnosti kao dijela održivog turističkog sektora.

Novim pravilima uvode se usklađeni zahtjevi za registraciju za iznajmljivače i nekretnine za kratkoročno iznajmljivanje, uključujući dodjelu jedinstvenog registracijskog broja koji treba prikazati na internetskim stranicama nekretnina, a cilj je poboljšati prikupljanje i razmjenu podataka od iznajmljivača i internetskih platformi.

Generirani podaci razmjenjivat će se među javnim upravama u EU i uvrstiti u statistiku o turizmu čime će omogućiti upravama da se bore protiv nezakonitih ponuda. To će doprinijeti održivijem turističkom ekosustavu kojim se podupire digitalna tranzicija turizma, kažu iz EU.

Prema uredbi, platforme će jednom mjesečno javnim tijelima morati dostavljati podatke o svojim aktivnostima.

Male internetske platforme i internetske mikroplatforme za kratkoročno iznajmljivanje smještaja te će podatke dostavljati svaka tri mjeseca.

Države članice stvorit će jedinstvene digitalne ulazne točke za nesmetano prikupljanje i razmjenu informacija, a nova uredba trebala bi riješiti i trenutačnu rascjepkanost načina na koje internetske platforme razmjenjuju podatke i pomoći u sprječavanju nezakonitih ponuda smještajnih jedinica.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari