Turistički inspektori u 930 nadzora otkrili 45 neregistriranih iznajmljivača

Image by wirestock on Freepik

Turistički inspektori su tijekom predsezone i sezone obavili 930 nadzora iznajmljivanja u domaćinstvu, pri čemu je u 45 nadzora utvrđeno neregistrirano iznajmljivanje, kao i oglašavanje objekata za koje nije ishođeno potrebno rješenje, dok je kod legalnih iznajmljivača utvrđeno 167 povreda propisa, objavio je Državni inspektorat, a prenosi Hina.

U inspekcijskim nadzorima nad pružateljima ugostiteljskih usluga u domaćinstvu – iznajmljivačima, turistički inspektori prvenstveno su utvrđivali legalitet pružanja usluga, odnosno je li iznajmljivač dobio odobrenje za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Kod iznajmljivača koji imaju ta odobrenja, pak, kontrolira se ispunjava li objekt u kojem se pružaju ugostiteljske usluge sve obveze propisane Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

Iz Inspektorata ističu da je od ukupnog broja obavljenih inspekcijskih nadzora u njih 45 utvrđeno neregistrirano iznajmljivanje u domaćinstvu, kao i oglašavanje objekata za koje nije ishođeno odobrenje.

Poduzeto je ukupno 45 prekršajnih mjera izdavanjem 32 prekršajna naloga i podnošenjem 13 optužnih prijedloga. Ukupan iznos kazni izrečenih prekršajnim nalozima je 48.401 eura (364.680 kuna), oduzeto imovinske koristi prekršajnim nalozima u iznosu od 8.814 eura (66.411 kuna), te je predloženo oduzimanje protupravne imovinske koristi optužnim prijedlozima u iznosu od 5.346 eura (40.281 kuna), ističu iz Inspektorata.

Pritom je izvršeno pečaćenje 22 objekta u domaćinstvu, na rok od 30 dana odnosno do otklanjanja nepravilnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari