Firenca kreće u obračun s apartmanizacijom povijesne jezgre

Foto: Fede Roveda/Pexels

Firenca je zabranila nove oglase na digitalnim platformama o kratkoročnom najmu stanova u povijesnoj jezgri i najavila poticaje koji bi trebali osloboditi više stambenog prostora za građane.

Grad je u ponedjeljak usvojio nove propise, nudeći na tri godine porezne olakšice vlasnicima koji kratkoročni najam za odmor zamijene dugoročnim najmom stambenog prostora domaćem stanovništvu.

Hina pojašnjava da je Firenca zabranila nove oglase na digitalnim platformama o kratkoročnom najmu stanova u povijesnoj jezgri i najavila poticaje koji bi trebali osloboditi više stambenog prostora za građane.

Ove godine cijene su porasle za 15,1 posto, rekao je Nardella, član Demokratske stranke lijevog centra koja je u oporbi na nacionalnoj razini.

“Četrdesetak tisuća Firentinaca koji žive u centru grada žali se da su se (njihove zgrade) preko noći pretvorile u hotele s apartimanima”, dodao je gradonačelnik.

Kao i u drugim europskim zemljama, i u Italiji je stambenu krizu izazvala kombinacija niskih plaća, manjka nekretnina, kratkoročnog najma za odmor i visoke inflacije, posebno teško pogodivši radnike s niskim primanjima i studente.

Slične probleme imaju i gradovi u drugim dijelovima svijeta, poput New Yorka koji je odlučio pooštriti propise o kratkoročnom najmu.

Marco Stella, regionalni koordinator stranke Forza Italia, članice desničarske vladajuće koalicije, najavio je da će se žaliti upravnom sudu na potez firentinskih gradskih vlasti.

Predsjednik talijanske udruge poduzetnika za turističko iznajmljivanje Lorenzo Fagnoni rekao je da su novi gradski propisi u Firenci “apsolutno pogrešna odluka koja se kosi s tržišnm liberalizmom”.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari