Rezervacija smještaja i putovanja putem interneta postaje sve popularnija

Pixabay.com
Turizam, ilustracija Foto: Pixabay.com

Platforme za online rezervaciju smještaja i putovanja nastavile su rasti u drugom tromjesečju 2023. godine. Tijekom tog razdoblja gosti su proveli oko 153 milijuna noćenja u smještaju za kratkoročni najam u Europskoj uniji, rezerviranom putem Airbnba, Bookinga, Expedia Group ili TripAdvisora.

Prema procjeni Eurostata, statističkog ureda Europske unije, to je porast od 15,8 posto u usporedbi s istim razdobljem lani.

Platformski turizam sve više raste svaki mjesec i već je premašio razine koje su bile prije pandemije. U travnju je ostvareno 46,7 milijuna noćenja u smještaju rezerviranom putem interneta što je povećanje od 19,5 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine.

U svibnju je taj broj porastao na 47,6 milijuna noćenja i to je povećanje od 22,6 posto u odnosu na svibanj 2022. godine, a u lipnju je iznosio 58,7 milijuna noćenja, što je povećanje od 8,4 posto u usporedbi s lipnjem 2022. godine.

U prvoj polovici ove godine gosti su proveli oko 237 milijuna noćenja u smještaju za kratkoročni najam u EU rezerviranom putem internetskih platformi.

Ovo je značajan rast u usporedbi s 2022. godinom kada su proveli 199 milijuna noćenja, a povećanje je i u usporedbi s noćenjima prije pandemije – u 2019. godini bilo je 193 milijuna noćenja.

Najpopularnije regije za kratkoročni najam smještaja rezerviranog putem interneta bile su Rona-Alpe u Francuskoj s 5,2 milijuna noćenja, zatim Kanarski otoci u Španjolskoj s pet milijuna noćenja i španjolska autonomna zajednica Andaluzija s 4,3 milijuna noćenja. Pri vrhu liste poželjnih destinacija bile su i regije koje ovise o zimskom turizmu, poput Tirola u Austriji s 1,9 milijuna noćenja.

Na popisu najpoželjnijih regija za turiste, u prvih 20, Francuska i Španjolska imale su pet regija, Italija i Portugal imali su tri, Austrija dvije, a Poljska i Mađarska po jednu regiju.

5 Odgovora

  1. Pa naravno da je popularno kad u dva klika kupim avionsku katru i rezerviram smještaj kakav god mi padne na pamet. Putničke agencije su prošlost i drago mi je da je tako.

  2. Pa zivimo u digitalnom dobu stalno smo na mobitelu i internetu nikome se vise ne da trostiti vrjeme hodajuci po agencijama a navedene stranice su pouzdane tako da zasto trostiti vrjeme kad mozes danas rezervirati i pronaci smjestaj u par minuta.

  3. Logično je da će u digitalnom dobu online kupovina i rezervacija biti popularna, pošto je puno praktičnija nego razno zvanje agencija i dogovori uživo koji oduzimaju puno vremena, koje se ovako lagano uštedi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari