Airbnb će platiti 576 milijuna eura Italiji zbog navodne utaje poreza

Pixabay.com
Airbnb, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Platforma za iznajmljivanje kuća za odmor Airbnb objavila je u srijedu da će platiti 576 milijuna eura (621 milijun dolara) talijanskoj poreznoj upravi za podmirenje nepodmirenih obveza poreza na dohodak za porezne godine 2017.-2021.

Airbnb, čije je europsko sjedište u Irskoj, nije priznao nikakvu odgovornost kao dio nagodbe, koja nije uključivala 2022. i 2023. godinu, prenosi Reuters. Iznosi koje će možda trebati platiti za ove dvije godine mogli bi biti “materijalni”, rekao je Airbnb u regulatornoj prijavi.

Nagodba se odnosi na porezne obveze vlasnika ili “domaćina” u Italiji koji koriste Airbnb za iznajmljivanje svoje imovine. Airbnb zadržava dio prihoda od tih domaćina i zauzvrat preuzima njihove porezne obveze.

Prošlog mjeseca sudac u Italiji naredio je zapljenu 779,5 milijuna eura iz Airbnbovog irskog sjedišta zbog navodne utaje poreza.

Istraga se odnosila na Airbnbov navodni propust da zadrži 21 posto prihoda stanodavaca od najma i plati ga talijanskim poreznim vlastima, kako je propisano zakonom iz 2017., priopćio je ured tužitelja u Milanu.

Iznos od 576 milijuna eura koji je Airbnb pristao platiti dobiven je oduzimanjem oko 200 milijuna eura od cifre od 779,5 milijuna eura. Navodno su taj iznos platili neki od domaćina talijanskim poreznim vlastima.

Airbnb je neuspješno pokušao osporiti zakon iz 2017. na koji su se pozvali tužitelji u pravnoj bici koja je završila u prosincu prošle godine kada je Sud pravde EU-a presudio u korist talijanske vlade.

Administracija premijerke Giorgie Meloni obećala je da će se obračunati s izbjegavanjem plaćanja poreza vezanim uz kratkoročni najam i želi povećati porez s 21 posto na 26 posto za vlasnike više nekretnina za kratkoročni najam.

Airbnb je priopćio kako se želi uskladiti s novim talijanskim pravilima koja pojašnjavaju kako platforme za iznajmljivanje trebaju zadržati porez na dohodak u Italiji.

“Pripremamo se uskladiti se uvođenjem novih alata za domaćine kako bi Airbnb automatski zadržao dio koji je za poreze i platio ga talijanskoj poreznoj agenciji izravno u njihovo ime”, stoji u priopćenju.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari