Od danas nova pravila za WhatsApp

Freepik.cm
Nova pravila aplikacije WhatsApp, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Stupanjem na snagu Zakona o digitalnim tržištima (DMA), na području Europske unije, WhatsApp od 11. travnja mora dozvoliti da određene usluge razmjene poruka treće strane postanu interoperabilne, pod uvjetom da treća strana ispunjava niz uvjeta, uključujući tehničke i sigurnosne zahtjeve.

To znači da poruke poslane s drugih platformi poput, Telegrama i Signala, moraju biti razmijenjene i preko aplikacije WhatsApp. EU na ovaj način želi spriječiti prekomjernu tržišnu snagu i moguću zlouporabu.

To omogućuje korisnicima pružatelja usluga trećih strana koji odluče omogućiti interoperabilnost (Interop) da šalju i primaju poruke s uključenim korisnicima bilo Messengera ili WhatsAppa – oboje koje je Europska komisija (EK) odredila kao obveznike neovisnog pružanja interoperabilnosti trećim osobama – usluge slanja poruka za stranke“, objavljeno je na službenoj stranici Meta-e, koja je i vlasnik ove aplikacije. 

Nova pravila će preciznije definirati i odrediti koje vrste sadržaja smiju biti dozvoljene u aplikaciji i novopridošlim kanalima, kao i pravnim te tehničkim detaljima o tome kako se WhatsApp poruke mogu proslijediti drugim aplikacijama – i obratno.

„Vjerujemo da je bitno da korisnicima damo transparentne informacije o tome kako Interop funkcionira i kako se razlikuje od njihovih razgovora s drugim korisnicima WhatsAppa ili Messengera. Ovo će biti prvi put da su korisnici dio interoperabilne mreže na našim uslugama, stoga će im dati jasne i jednostavne informacije o tome što mogu očekivati biti najvažnije. Na primjer, korisnici moraju znati da naša obećanja o sigurnosti i privatnosti, kao i skup značajki, neće točno odgovarati onome što nudimo u WhatsApp chatovima“, navodi se u objavi.

Međutim, nijedna tvrtka još nije zainteresirana za interoperabilnost s WhatsAppom. Signal i Threema već su izrazili zabrinutost za zaštitu podataka. Stoga je još uvijek nejasno hoće li se, kada i kako ta funkcija koristiti.

Do sada se WhatsApp mogao koristiti samo od 16. godine. No, sada je odlučeno da se aplikacija može koristiti od 13. godine. Međutim, tvrtka je izjavila da bi maloljetnici trebali unaprijed razgovarati sa svojim roditeljima o tome.

WhatsApp poboljšava i svoje smjernice o zabranjenom sadržaju. Zabranjena je neželjena pošta, pokušaji krađe identiteta i nezakoniti sadržaj bilo koje vrste.

Jedina koja je izuzeta od primjene novih pravila jeste Švicarska, jer pregovori o takozvanom okviru za privatnost podataka između Švicarske i SAD-a još nisu dovršeni, što znači da se ove nove odredbe još ne primjenjuju na švicarske korisnike.

Iz WhatsAppa poručuju i da će njihova enkripcija raditi i prema drugim mrežama, a da bi pristali na nova pravila, jer ih ionako ne možemo izbjeći osim ako niste iz Švicarske – samo nastavite koristiti aplikaciju.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari