Španjolska medijska grupa tužila Metu u iznosu od 550 milijuna eura

Pixabay.com
Društvene mreže, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Grupa koja predstavlja 83 španjolska medija u ponedjeljak je priopćila da je podnijela tužbu od 550 milijuna eura protiv vlasnika Facebooka Meta Platformsa, navodeći kao razlog nelojalnu konkurenciju na tržištu oglašavanja.

Tužbu je podnijela novinsko izdavačka udruga AMI trgovačkom sudu u petak, prenosi Reuters.

Rekli su da Meta “masivnim” i “sustavnim” korištenjem osobnih podataka svojih korisnika na platformama Facebook, Instagram i WhatsApp ima nepoštenu prednost za dizajniranje i ponudu personaliziranih oglasa i da tako stvara nepoštenu konkurenciju.

Podnositelji pritužbe, među kojima su Prisa, koja izdaje glavne španjolske novine El Pais, i Vocento, vlasnik ABC-a te drugih medija, kao i druge grupe u privatnom vlasništvu, kazali su da većina oglasa postavljena od strane Mete koristi osobne podatke dobivene bez izričitog pristanka klijenata i time krši pravila zaštite podataka.

Ovo je drugi put da su španjolski mediji odlučili boriti se protiv tehnoloških tvrtki kako bi se zaštitili.

Španjolska vlada je 2014. godine prisilila na zatvaranje Alphabetovu uslugu Google News do 2022. kada je donesen novi zakon koji omogućuje medijskim kućama da izravno pregovaraju s tehnološkim divom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari