Meta u Norveškoj kažnjena zbog kršenja privatnosti korisnika

Foto: Julio Lopez/Pexels

Meta krši europska pravila o privatnosti podataka u Norveškoj, zaključak je tamošnjeg državnog regulatora podataka u slučaju koji bi mogao imati šire europske implikacije.

Meta je, piše Reuters, kažnjena s milijun kruna (94.145 dolara) dnevno od 14. kolovoza nadalje zbog kršenja privatnosti prikupljanjem korisničkih podataka i njihovim korištenjem za ciljano oglašavanje.

Vlasnik Facebooka i Instagrama sada na sudu u Oslu traži privremenu zabranu protiv naloga kojim se izriče dnevna kazna u trajanju puna tri mjeseca.

“Kazna je važeća jer Meta ne poštuje europsku Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR)”, istaknula je pred sudom Hanne Inger Bjurstroem Jahren, odvjetnica koja zastupa regulatora, Datatilsynet.

Odvjetnici Mete su, pak, pokušali objasniti kako se tvrtka već obvezala tražiti pristanak od korisnika i kako je Datatilsynet koristio “ubrzani proces” koji je bio nepotreban i nije dao tvrtki dovoljno vremena za odgovor.

Regulator je njihove tvrdnje odbacio naglasivši da je nejasno kada će i kako Meta tražiti privolu od korisnika te da se u međuvremenu krše prava korisnika.

Datatilsynet bi kaznu mogao učiniti trajnom prosljeđujući svoju odluku Europskom odboru za zaštitu podataka, koji ima ovlasti za to.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari