Meta izgubila na sudu, provjera tržišnog natjecanja može obuhvatiti i zaštitu podataka

Foto: Pexels

Europski regulatori za zaštitu tržišnog natjecanja mogu u istragama o poslovanju tehnoloških divova analizirati i moguću povredu privatnosti, presudio je u utorak europski sud.

Hina pojašnjava da je njemački regulator za zaštitu tržišnog natjecanja naredio je 2019. godine vlasnici Facebooka Meti da prestane prikupljati podatke korisnika bez njihovog pristanka, zaključivši da time zloupotrebljava dominatnu poziciju na tržištu.

Meta je osporila tu odluku pred njemačkim sudom, tvrdeći da je regulator prekršio ovlasti zadiranjem u područje zaštite podataka, koje nije u njegovoj nadležnosti, nakon čega je viši regionalni sud u Duesseldorfu zatražio mišljenje Suda Europske unije.

Europski suci zaključili su u utorak da regulatori u istrazi o mogućoj zloupotrebi dominatne tržišne pozicije kompanije potencijalno moraju provjeriti i poštuje li ona propise koji pokrivaju druga područja, poput regulative o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

Moraju, međutim, uzeti u obzir potencijalne odluke drugih nadležnih institucija o kršenju GDPR-a, dodali su suci.

Njemački ured za zaštitu tržišnog natjecanja zadovoljan je presudom, dok je glasnogovornik Mete izjavio da još analiziraju odluku suda.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari