Meta optužena za neovlašteno prikupljanje osobnih podataka više stotina milijuna ljudi

Pixabay.com
Meta, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Europske skupine za prava potrošača optužile su Metu, vlasnika Facebooka i Instagrama, da je proveo “masovnu” i “ilegalnu” operaciju prikupljanja podataka od više stotina milijuna korisnika.

Njihovo krovno tijelo, Europska potrošačka organizacija, objavila je kako je osam takvih skupina podnijelo žalbe svojim nacionalnim tijelima za zaštitu podataka.

Tvrde da Meta prikuplja nepotrebnu količinu informacija o svojim korisnicima, kao što su podaci koji se odnose na njihovu seksualnu orijentaciju, emocionalno stanje pa čak i osjetljivosti na ovisnost.

Postupci tvrtke, ističu, krše dijelove zakona Europske unije o privatnosti podataka o potpisima, ali i Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR).

“Svojim nezakonitim praksama Meta potiče oglasni sustav temeljen na nadzoru koji prati potrošače na mreži i prikuplja ogromne količine osobnih podataka u svrhu prikazivanja oglasa”, stoji u priopćenju.

“Naše regulatorne obveze shvaćamo izuzetno ozbiljno i uvjereni smo da je naš pristup u skladu s GDPR-om”, rekao je glasnogovornik Mete u izjavi koju prenosi CNN.

Ove pritužbe, smatraju analitičari, potencijalno će izložiti kompaniju novim pravnim postupcima vezanim uz neovlašteno prikupljanje podataka.

5 Odgovora

  1. Kada se registriras pita te za dopustenje za fotografije i ostalo… onda ne treba pristat i objavljivat slike, normalno da ce sve pohranit nazalost je tako ali mi pristanemo na to

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari