Meta i TikTok tužili Europsku komisiju zbog godišnjih naknada

Foto: Cottonbro Studio/Pexels

Meta i TikTok podigli su tužbu protiv Europske komisije zbog visine godišnje naknade koju moraju platiti velike internetske platforme prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA).

Tužba je podignuta prošloga tjedna, a iz Mete su istaknuli kako i dalje podržavaju ciljeve DSA-a te su već uveli i niz mjera koje će im pomoći u ispunjavanju regulatornih obveza, piše Euractiv.

Ne slažu se, međutim, s metodologijom koja se koristi za izračun naknada i prema kojem će samo u ovoj godini morati uplatiti 11 milijuna eura.

I TikTok je te naknade označio kao sporne, zajedno s nizom krivih procjena trećih strana o njihovom mjesečnom broju aktivnih korisnika kao osnovi za izračun ukupnog iznosa.

DSA će u cijelosti stupiti na snagu 17. veljače, a u pitanju je horizontalni zakon koji uređuje kako se akteri u online svijetu trebaju nositi s nezakonitim i štetnim sadržajem.

Prema tom zakonu, internetske platforme koje mjesečno koristi više od 45 milijuna korisnika predstavljaju “sistemski rizik” za društvo, zbog čega će morati slijediti određeni režim moderiranja sadržaja, uključujući transparentnost i upravljanje rizikom.

Komisija je također ovlaštena nametnuti godišnju naknadu velikim platformama, no ona ne mora za sve biti jednaka.

Upravo to su kao glavni problem istaknuli u Meti jer, kako su naveli u tužbi, to znači da “tvrtke koje bilježe gubitak ne moraju plaćati ništa, čak i ako imaju veliku korisničku bazu ipredstavljaju veći regulatorni teret”.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari