Vodeći regulator u Europskoj uniji kaznio TikTok sa 345 milijuna eura

Foto: Cottonbro Studio/Pexels

Irska Komisija za zaštitu podataka (DPC), vodeći regulator u Europskoj uniji, prošloga je tjedna kaznio platformu TikTok sa 345 milijuna eura zbog kršenja Zakona o privatnosti.

Društvena mreža koja objavljuje kratke videozapise i koja je izuzetno popularna među mladima prekršila je niz stavki toga zakona u razdoblju od 31. srpnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine, među kojima su i javno prikazivanje osobnih podataka djece, kao i izostanak provjere jesu li korisnici povezani s njihovim kontaktima stvarno njihovi roditelji ili skrbnici.

Nešto od toga TikTok je uoči početka istrage u rujnu 2021. godine unaprijedio i promijenio, zbog čega se ne slažu s odlukom DPC-a, posebno s visinom izrečene kazne.

Uz to su najavili da planiraju dodatno ažurirati svoje postavke o privatnosti kako bi razlike između javnih i privatnih računa bile izraženije, kao i da će privatni račun biti unaprijed odabrana postavka za nove korisnike od 16 do 17 godina.

Navedeno bi trebali uvesti do kraja rujna, dok im je regulator dao rok od tri mjeseca za usklađivanje s pravilnikom Europske unije.

Inače, TikTok je u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari